Vilkår og rammer for ledelse af de socialpædagogiske tilbud - Survey blandt forstandere, institutionsledere og mellemledere
I denne publikation kan du læse om, hvilke arbejdsopgaver, hvilket lønniveau samt hvilke uddannelsesbaggrunde forstandere, ledere og mellemledere, inden for det socialpædagogiske felt, har.
Indhold
Undersøgelsens målgruppe er ledere ansat på institutioner, som varetager socialpædagogiske opgaver. I undersøgelsen er både ledere og mellemledere inddraget. 38 % af lederne og mellemlederne i undersøgelsen har arbejdet i deres stilling i længere end 10 år, de resterende 62 % har ledererfaring i mellem 2-10 år.
I et spørgeskema er respondenterne blevet bedt om at svare på spørgsmål om deres arbejdsopgaver, lønforhold, arbejdsmiljø og deres uddannelsesbaggrund.
Konklusion
Arbejdsvilkår
- 82 % af lederne og 73 % af mellemlederne angiver, at de selv har mulighed for at bestemme, hvornår de skal være kontaktbare via mail og mobil. Det er uklart ud fra undersøgelsen, hvorvidt de 23 % af mellemlederne og de 15 % af lederne, som har angivet, at de ikke selv kan bestemme dette, har forstået spørgsmålet i relation til selv at bestemme i deres arbejdstid eller i relation til selv at bestemme udenfor arbejdstiden.
- 99 % af de adspurgte vurderer, at de i høj grad eller i nogen grad har mulighed for selv at planlægge deres arbejdsopgaver.
- 34 % af mellemlederne og 29 % af lederne er ofte blevet kontaktet i deres fritid om arbejdsrelaterede spørgsmål.
- 4 % af både mellemledere og ledere er aldrig blevet kontaktet i deres fritid.
Arbejdsmiljø
- 88 % af lederne og 92 % af mellemlederne angiver, at de i høj grad eller i nogen grad oplever, at forventningerne fra den nærmeste ledelse er klare.
- 66 % af lederne og 86 % af mellemlederne oplever, at det er muligt at drøfte deres eget psykiske arbejdsmiljø med deres nærmeste ledelse.
- 8 % af lederne og 9 % af mellemlederne angiver, at de i løbet af de sidste to år har været sygemeldt grundet stress.
Uddannelsesbaggrund
- 61 % af lederne og mellemlederne er uddannet socialpædagoger, og 24 % af lederne og mellemlederne er uddannet pædagoger. 3 % af lederne og mellemlederne er uddannet lærer, og 1 % er uddannet psykologer. Derudover har 12 % af lederne og mellemlederne uddannelser, som ligger udenfor disse områder, bl.a. omsorgsassistenter.
- 80 % af lederne og mellemlederne har taget eller er i gang med at tage en diplomuddannelse, kandidat, master eller anden lederefteruddannelse. Forstandere er i højere grad ikke i gang med eller har gennemført en lederefteruddannelse sammenlignet med ledere i andre stillinger.
- Samlet set svarer 70 % ja, 16 % nej og 14 % ved ikke til spørgsmålet om, hvorvidt de mener, de har brug for mere uddannelse i fremtiden. Der kan måske være en sammenhæng mellem alder og besvarelse af dette spørgsmål. Den gruppe, som svarer, at de mener at have brug for mere uddannelse i fremtiden, er gennemsnitlig 8 år yngre end gruppen, som angiver, at de ikke behøver mere efteruddannelse.
- ’Forandrings- og innovationskompetence’, ’Strategisk ledelse’ og ’Økonomisk ledelse og styring’ er de tre områder, som flest ledere og mellemledere angiver, at de ønsker/har behov for efteruddannelse i.
- I forbindelse med faglig udvikling og efteruddannelse er der blevet spurgt til ledernes og mellemledernes muligheder for supervision, coaching og brugen af mentorordninger. Samlet set angiver 58 %, at der tilbydes supervision, 47 % at der er mulighed for coaching, og 27 % er der anvendes mentorordninger.
Løn
- Mellemlederne i undersøgelsen tjener gennemsnitligt 35.446,44 kr. månedligt. De mellemledere, som er dækket af ”Overenskomster for pædagogisk uddannet personale ansat i lederstillinger i kommunerne”, tjener lidt mere i gennemsnit, nemlig 36.222,40 kr. månedligt. Disse mellemledere tjener altså 2 % mere månedligt end mellemledere samlet set.
- Ledere i undersøgelsen tjener gennemsnitligt 43.835,95 kr. månedligt.
- Jo flere ansatte lederne og mellemlederne har ansvaret for jo højere løn får de.
- Kvindelige ledere får lavere løn end mænd, selvom der er tale om det samme ledelsesansvar. En kvindelig leder med ledelsesansvar for mellem 30-49 ansatte får for eksempelvis 39.983,71 kr. gennemsnitligt om måneden. Hvorimod en mandelig leder med ledelsesansvar for samme antal ansatte har en gennemsnitlig månedsløn på 43.789,18 kr.
Metode
Undersøgelsen bygger på et spørgeskema, der er besvaret af ledere ansat på institutioner, der varetager socialpædagogiske opgaver. Der er 1.503 mulige respondenter inden for dette område, hvoraf 565 har besvaret spørgeskemaet. Dette giver en svarprocent på 38. De 565 respondenter fordeler sig således:
- 164 er forstandere, centerledere eller institutionsledere (ledere)
- 399 er dagcenterledere, souschefer, afdelingsledere, værkstedsledere, sektionsledere, viceforstandere og stedfortrædere (mellemledere).
65 % af respondenterne er kvinder, og 35 % er mænd. Denne fordeling er også ude i praksis, i hvert fald for de ledere og mellemledere, som er medlemmer af Socialpædagogernes Landsforbund. Aldersfordelingen på respondenterne er: 30-39-årige (3 %), 40-49-årige (37 %), 50-59-årige (42 %) og 60-69-årige (18 %).