Emile eller Om opdragelsen
I denne bog kan du læse Jean-Jacques Rousseaus filosofi om mennesket og opdragelse, som han har skrevet i en romanform, hvor vi følger drengen Emilies liv og opdragelse fra barn til voksen.
Indhold
I Danmark anses det som en selvfølge, at alle børn er født frie og lige. Denne bog er imidlertid skrevet i 1700-tallet, hvor dette ikke var en selvfølge. Bogen er stadig relevant i dag, da der kan trækkes tråde fra nutidens pædagogik og filosofi om mennesket til Jean-Jacques Rousseaus filosofiske tanker.
Jean-Jacques Rousseau var en schweizisk-fransk filosof, forfatter, pædagogisk- og samfundstænker, som har haft stor indflydelse på det moderne vestlige syn på mennesket og opdragelse. Dette skyldes ikke, at han beskrev en opdragelsesmodel, som kunne/kan anvendes direkte, men fordi hans tanker om mennesket og opdragelse af barnet medførte ramaskrig i hans tid og siden hen har skabt debat og inspiration til nutidens tanker om mennesket og opdragelse. Jean-Jacques Rousseau ønskede en pædagogik og en børneopdragelse, der kunne bidrage til et mere retfærdigt samfund end det klasseopdelte samfund, der efter hans mening var modstridende med menneskets natur. Hans pædagogiske ideer findes ikke i dag i rendyrket form, men hans tanker kan fx spores i diskussioner om, hvorvidt børn er afhængige af grænsesættende pædagogik eller er kompetente, sociale væsner fra naturens side af.
Bogen kan læses for at få et forståelsesgrundlag for, hvilke tanker der bl.a. har medvirket til nutidens filosofiske tanker om mennesket og børneopdragelse.