Leder på kanten
Velfærd er i dag noget, vi skaber sammen. Det betyder, at lederne fremover skal udvikle velfærdsorganisationer, der tager udgangspunkt i borgerne og samarbejder med andre organisationer. Derfor har Mandag Morgen gennemført dette projekt, der har fokus på de krav, udfordringer og muligheder, som ny velfærd stiller til velfærdslederne.
Indhold
Rapporten handler om nye lederroller i forbindelse med velfærdsudviklingen. De første kapitler i rapporten handler om, hvorfor der er brug for nye lederroller, og hvad ny ledelse er. Der præsenteres en række principper for ny velfærdsledelse samt fem forskellige lederoller:
- Udforskeren
- Initiativdykkeren
- Meningsskaberen
- Netværkssmeden
- Effektjægeren
Der tegnes portrætter af seks ledere, som hver især udfylder nogle af de lederroller, som rapporten beskriver:
- John Hatting, formand for Kriminalforsorgsforeningen
- Elise Dittmann, leder af Børnehuset Grønnebakken i Næsted Kommune
- Ole Juel Jakobsen, formand for Brugsforeningen for Middelfart og Omegn
- Ida Tang, leder af Rise Parken i Aabenraa Kommune
- Anders Folmer Buhelt, sekretariatschef i Ungdommens Røde Kors
- Frode Fårup, direktør for Beskæftigelse i Horsens Kommune
Rapportens sidste kapitel handler om, hvordan man kan arbejde med ny ledelse i praksis og giver inspiration til øvelser, som kan bruges til at komme i gang med ny ledelse. Der præsenteres bl.a. en række eksempler på ny ledelse i praksis i form af seks cases:
- Lederkollegier mellem børne- og ungeinstitutioner i Odense Kommune
- Esbjerg Kommune og Mødrehjælpen sammen om Familiens hus
- Udvikling på tværs i UC Lillebælt
- Fællesskabsledelse i Sorø Kommune
- DGI og Favrskov Kommune sammen om Ulstrup i bevægelse
- Hverdagsledelse i Salling Bark
Konklusion
Principper for ny velfærdsledelse:
- Velfærdslederen arbejder med, at borgeren er medskaber af velfærden. Dvs. at velfærdslederen skal tilrettelægge indsatser og systemer, så borgeren selv er med til at skabe og udvikle velfærden.
- Velfærdslederen er tydelig omkring, hvordan den enkeltes rolle har betydning for det fælles mål, da den gode velfærd skabes ved, at alle bidrager til at løse kerneopgaven.
- Velfærdslederen skal kunne bringe mange forskellige ressourcer i spil og skal derfor være i stand til at identificere dem i mange forskellige former og sammenhænge.
- Velfærdslederen er brobygger mellem interne og eksterne aktører, og skal kunne motivere personer, som velfærdslederen ikke formelt har ledelsesret over.
- Velfærdslederen skal skabe og dyrke relationer både internt, eksternt og mellem andre.
De nye lederroller:
- Udforskeren. Udforskeren leder efter hele tiden efter nye løsninger og ved, at der skal forskellige løsninger til forskellige situationer. Udforskeren medtager alle perspektiver og stiller spørgsmålstegn ved hvorfor der gøres, som der gør.
- Initiativdykkeren. Initiativdykkeren giver plads til andres initiativer og har ikke behov for at være afsender eller i centrum. Initiativdykkeren er god til at give plads til initiativer udefra og inspirere andre til at tage del i dem.
- Meningsskaberen. Retningen og de store mål er i centrum for meningsskaberen. Meningsskaberen er god til at se, hvad det overordnede mål betyder for den enkelte og det er vigtigt for meningsskaberen, at alle kan se, hvordan deres arbejde bidrager og forstår meningen med arbejdet.
- Netværkssmeden. Netværkssmeden ved, hvordan forskellige fagligheder og ressourcer kan bringes i spil. Netværkssmeden bruger meget til på at udvide og vedligeholde sit netværk.
- Effektjægeren. For effektjægeren betyder det noget at gøre en målbar forskel gennem både de store mål og de små delmål.
Metode
Publikationen bygger på erfaringer fra projektet "Ny velfærd, ny ledelse", hvor projektdeltagerne i perioden september 2013 til april 2014 har holdt en række arbejdsmøder, hvor de har drøftet ny ledelse.
Mandag Morgen har sideløbende med projektet "Ny velfærd - Ny ledelse" gennemført et tilsvarende projekt "Medarbejderroller i fremtidens velfærdssamfund", som handler om de nye medarbejderroller.