Når ledelsesspændet vokser
Afstanden mellem ledere og medarbejdere bliver større. Analysen på ældreområdet, socialområdet og i den kommunale forvaltning viser, at det giver udfordringer, men også plads til nytænkning.
Indhold
Som led i de senere års bestræbelser på at spare på udgifter til administration og ledelse har en række offentlige institutioner oplevet sammenlægninger og andre foranstaltninger, der har ført til, at lederne typisk har flere medarbejdere under sig – også kaldet et større ledelsesspænd. Samt at ledere oftere er ledere på flere forskellige adresser samtidig.
Udviklingen er sket ud fra den forståelse, at dette ville spare penge og føre til en højere produktivitet pr. leder. Der mangler imidlertid undersøgelser af, hvilken betydning de øgede ledelsesspænd har i praksis.
Formålet med undersøgelsen er at bidrage til at skabe viden om ledernes nye arbejdsvilkår. Ledelsesspænd defineres som det antal medarbejdere, en leder har direkte ledelsesansvar for. Undersøgelsen giver et indblik i de ledelsesudfordringer, ledere med baggrund som henholdsvis social- og sundhedsassistenter, HK’ere på det kommunale område og socialpædagoger står med. Projektet har undersøgt følgende spørgsmål:
- På hvilke måder ændrer ledelsesopgaven sig, når der er væsentligt flere medarbejdere, der skal ledes og flere institutioner at skulle lede?
- Hvordan påvirker det indholdet og kvaliteten af ledelse?
- Hvordan påvirker det ledernes arbejdsvilkår og trivsel?
- Hvad tænker lederne selv?
Konklusion
Såvel den kvalitative som den kvantitative del af undersøgelsen viser, at ledelsesopgaven i den kommunale forvaltning på ældreområdet og det socialpædagogiske område er under forandring. Der sker både en række organisatoriske ændringer, og forventningerne til, hvilken rolle lederne skal spille i omstillingen af den offentlige sektor, ændrer sig.
Måske er det en konsekvens af, at der bliver længere til medarbejderne og til borgerne, men lederne er meget optagede af, hvordan de kan sikre faglighed og den ønskede kvalitet i medarbejdernes opgaveudførelse. De ser i høj grad sig selv som nogle, der har en vigtig opgave i at coache og inspirere medarbejderne til selv at tage fagligt ansvar. Opgaven bliver så at sige at gøre medarbejderne så selvkørende som muligt.
Om denne udvikling opleves som noget positivt eller som et stressende ekstra ansvar for medarbejderne er ikke undersøgt som i led i denne undersøgelse. Men lederne peger selv på, at dette opleves meget forskelligt blandt deres medarbejdere. Der er altså ifølge lederne nogle medarbejdere, der trives med det nye ansvar, og nogle der ikke gør, og som savner ledelse.
Generelt trives lederne godt. De oplever at have masser af udfordringer i deres ledelsesarbejde, men giver udtryk for, at de trives med udfordringer. Lange arbejdsdage er almindeligt for lederne – fx 50-55 timer om ugen. Lederne vurderer også, at de har de nødvendige kompetencer til at være klædt på til ledelsesopgaven.
Det kan til tider opleves som et pres, at der mangler tid til opfølgning og fordybelse. Ligesom nogle af lederne oplever, at der generelt ikke er tid nok til at coache medarbejderne og til også at være der for borgerne.
En ting, lederne typisk gerne ville have mere tid til, er at kunne hæve sig op og få tid til mere strategi- og udviklingsarbejde. Nogle af lederne kunne også ønske sig mere sparring fra deres egne ledere højere oppe i systemet samt nogle mere realistiske krav og forventninger til dem som ledere. På det socialpædagogiske område er vurderingen, at dokumentationsdelen tager for meget ledelsestid.
Metode
Undersøgelsen består af to delundersøgelser gennemført i første halvår af 2013. Den ene er udført af KORA og omfatter kvalitative interview med 12 særligt udvalgte ledere fra det socialpædagogiske område (organiseret i SL), ældreområdet (organiseret i FOA) og den kommunale forvaltning (organiseret i HK). Den anden er en surveyundersøgelse til ledere på OAO’s områder og er udført i regi af OAO. 1.251 personer har svaret på surveyen. Med en svarprocent på 42 er surveyundersøgelsen ikke repræsentativ for alle ledere på områderne, men den giver et interessant indblik i en del af ledernes arbejdsvilkår.