De sociale opgaver og strukturen i den offentlige sektor: Specialtilbud - økonomi, kvalitet og volumen
En analyse af specialiseringen på det socialpædagogiske område før kommunalreformen i 2007.
Indhold
Denne rapport beskriver og analyserer på forskellig vis den amtslige specialisering på det socialpædagogiske område, som den så ud før strukturreformen i 2007.
Specifikt analyserer rapporten tre sociale delområder:
-
Børn og unge
-
Voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne
-
Stofmisbrugsområdet
Analyserne baserer sig hovedsageligt på data indsamlet af Amtsrådsforeningen og Danmarks Statistik.
Rapporten indeholder følgende afsnit:
-
Afsnit 2 giver et overblik over amternes opgaver på det sociale område, herunder antallet af pladser og de amtslige udgifter til de respektive områder.
-
Afsnit 3, 4 og 5 analyserer henholdsvis det amtslige børne- og ungeområde, voksenområdet og stofmisbrugsområdet.
-
Afsnit 6 beskriver, hvorledes de amtslige tilbud er specialiserede efter brugernes behov.
-
Afsnit 7 indgår i en diskussion af, hvad forudsætningerne er for, at den økonomiske og faglige bæredygtighed udvikles.
-
Afsnit 8 sammenholder analysen af de landsdækkende statistikker og beskrivelsen af specialiseringen på institutionsniveau.
Konklusion
Rapporten konkluderer bl.a. følgende:
-
På børne- og ungeområdet er man nødt til at lave en sondring mellem børn og unge med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og børn og unge med sociale og følelsesmæssige problemer, og også inden for disse hovedkategorier mellem fx alder, adfærd, graden og typen af en eventuelt funktionsnedsættelse m.m.
-
På voksenområdet er man nødt til at differentiere mellem brugergrupper, som defineres på baggrund af typen af funktionsnedsættelse (fysisk, psykisk, senhjerneskadede, autisme), graden af funktionsnedsættelsen, alder m.v.
-
Storkommuner vil i langt de fleste tilfælde have brug for et så lille antal pladser til de enkelte brugergrupper, at grundlaget for både den økonomiske og den faglige bæredygtighed ikke vil være til stede.
-
Hvis storkommuner skal varetage de specialiserede opgaver, vil de skulle drive ganske små institutioner/afdelinger/tilbud for at bevare den nuværende specialisering. Alternativt kan de bevare omkostningerne pr. plads på det nuværende niveau ved at skabe institutioner/tilbud, der modtager en bredere gruppe brugere og som derfor ikke i samme grad vil være i stand til at tilbyde differentieret støtte og behandling.
Metode
Analyserne i denne rapport baserer sig hovedsageligt på data indsamlet af Amtsrådsforeningen og Danmarks Statistik.