Erfaringer med det nye socialtilsyn - En undersøgelse blandt behandlingstilbud på stofmisbrugsområdet
Den 1. januar 2014 trådte en ny lov om socialtilsyn i kraft, og fem nye socialtilsyn begyndte at implementere tilsynsreformen på det sociale område. Den nye lov om socialtilsyn medførte en række ændringer både i forhold til kravene til de sociale tilbud samt godkendelsen af og tilsynet med de sociale tilbud.
Indhold
Du kan i denne rapport læse om erfaringer og oplevelser med socialtilsynet blandt ambulante tilbud og døgntilbud på stofmisbrugsområdet, der har haft tilsynsbesøg i 2014. Undersøgelsen belyser udelukkende erfaringerne fra de udførende behandlingstilbuds side.
Rapporten har fokus på:
- Hvorvidt behandlingstilbuddene på stofmisbrugsområdet oplever, at socialtilsynet har styrket kontrollen med og udviklingen af tilbuddene gennem en systematisk og faglig kompetent varetagelse af tilsynsopgaven.
- Tilbuddenes forberedelse på tilsynet, herunder deres viden om socialtilsynet og deres syn på de opgaver, som skal udføres forud for tilsynet.
- Selve besøget fra socialtilsynet, herunder relevansen af temaerne fra kvalitetsmodellen og de tilsynsførendes rolle under tilsynsbesøget.
- Hvordan tilbuddene vurderer tilsynsrapporten, herunder tilbuddenes vurdering af, i hvilken grad rapporten medvirker til at udvikle kvaliteten i det enkelte tilbud.
- Hvorvidt det nye socialtilsyn opleves som bedre eller dårligere end det tidligere tilsyn på området.
Konklusion
Rapportens undersøgelse viser, at der overordnet set er tilfredshed med det nye socialtilsyn. Behandlingstilbuddene oplever tilsynsbesøgene som dialogbaseret, og generelt vurderes temaerne i kvalitetsmodellen som relevante dog med undtagelse af temaet uddannelse og beskæftigelse.
Nogle tilbud oplever, at kvalitetsmodellen i for høj grad er en skabelon, der ikke giver plads til tilbuddenes forskelligheder. Lederne af tilbuddene finder desuden, at der er for meget forberedelse forbundet med et tilsynsbesøg, og nogle efterspørger, at de tilsynsførende har et større fagligt kendskab til området samt at kvalitetsmodellen i højere grad er tilpasset området.