Filantropi, selvhjælp og interesseorganisering - Frivillige organisationer i dansk socialpolitik 1849-1990'erne
Du kan i denne bog læse om frivillige organisationers rolle og placering i dansk socialpolitik fra folkestyrets - og dermed foreningsfrihedens - indførelse i 1849 og frem til 1990'erne.
Indhold
Ved hjælp af casestudier undersøger denne bog den historiske udvikling af forholdet mellem frivillig organisering og offentlig socialpolitik. Bogen giver, igennem beskrivelsen af en række frivillige sociale organisationers historie, et indblik i en del af dansk socialpolitik, der sjældent finder vej til de gængse fremstillinger af dansk socialpolitik.
Forfatteren Peter Bundesen er lektor i samfundsfag ved Den Sociale Højskole i Odense og har publiceret en lang række artikler, fortrinsvis om socialpolitiske emner. Lars Skov Henriksen er lektor ved Institut for Sociale Forhold og Organisation, Aalborg Universitet. Han er forfatter til bogen "Lokal frivillig organisering i nye omgivelser". Derudover har han publiceret en lang række artikler, fortrinsvis om frivillig organisering, socialpolitik og velfærdsstat, mens den sidste forfatter Anja Jørgensen er ph.d.-stipendiat ved Institut for Sociale Forhold og Organisation, Aalborg Universitet. Hun er forfatter til bogen "De fattige og udstødte i Aalborg by". Derudover er hun forfatter til en række artikler, fortrinsvis om socialpolitik og sociologisk teori om byen.
Metode
Bogens undersøgelse bygger på casestudier af 13 frivillige sociale organisationer, der kan inddeles i tre hovedtyper: Filantropiske organisationer, gensidige selvhjælpsorganisationer og medlemsbaserede interesseorganisationer.