Helhedssyn i socialt arbejde
Begrebet helhedssyns historiske og retlige sammenhæng beskrives
Indhold
13 forfattere har fra hver deres faglige udgangspunkt bidraget til at sætte begrebet helhedssyn under lup. Helhedssynet er et uomgængeligt og omdiskuteret begreb i det sociale arbejde. Er det for eksempel overhovedet muligt at tale om et helhedssyn i en differentieret og specialiseret verden?
Antologien beskriver begrebets historiske og retlige sammenhæng og viser, hvordan det kan være afgørende i socialarbejderens konkrete arbejde med for eksempel misbrugsproblemer, udsatte unge og boligsocialt arbejde i bebyggelsen Vollsmose ved Odense.
Det konkrete helhedssyn, der konstrueres i socialarbejderens daglige praksis, kan variere fra sag til sag. Det er hensigtsmæssigt, for det sociale arbejde skal kunne rumme forskellige helhedssyn, fordi arbejdet er differentieret og individualiseret, og fordi det kan være problematisk, hvis et bestemt helhedssyn bliver dominerende.
”Helhedssyn” eller ”helhedsorienteret” socialt arbejde er et begreb, der anvendes i praksis i socialt arbejde, og som professionelle refererer til, når de skal beskrive det særlige ved socialt arbejde. Begrebet er i det mindste siden 70’erne blevet opfattet som et centralt begreb for socialrådgivere og som en grundkompetence. Men begrebet er langt fra et entydigt begreb og bliver anvendt på meget forskellige måder: Som et rodfæstet begreb knyttet til professionens identitet? Et måske ”selvindlysende”, men ikke særligt konkret begreb? Som et etisk princip? Som en tankefigur til forståelse og forklaring af sociale problemer? Eller som et redskab til omsætning i det konkrete sociale arbejde? I praksis har der vist sig stor variation i brugen af begrebet.