Herre i eget hus? - Udviklingen i kommunale botilbud til handicappede og sindslidende 2008-2014
Fire år efter opgavereformen gør KREVI status over, hvad der er sket med kapaciteten på botilbudsområdet og tager et kig i krystalkuglen for områdets udvikling i de kommende år. Læs resultaterne i denne rapport.
Indhold
Denne undersøgelse afdækker, hvad kommunerne har valgt og vælger at gøre i rollen som driftsherre, givet, at de har myndighedsansvaret for deres borgere med handicap og sindslidelse.
Forfatterne har set på kommunernes udvikling i botilbudskapacitet fra 2008-2014 og undersøgt kommunernes baggrund for at handle, som de gør.
Undersøgelsen omfatter midlertidige og længerevarende botilbud samt botilbudslignende boformer og bofællesskaber med tilknyttet støtte. Undersøgelsen afdækker botilbud til voksne borgere med handicap og sindslidelse.
Konklusion
Undersøgelsen viser, at mange kommuner har oprettet nye døgnpladser til mennesker med handicap (ca. halvdelen af kommunerne) og sindslidelse (ca. en tredjedel af kommunerne) i perioden 2008-2010. Omtrent lige så mange kommuner har vedtaget at oprette yderligere døgnpladser i perioden 2011-2014.
Det er i højest grad de største kommuner, der har oprettet og vil oprette nye botilbudspladser. Det gælder særligt pladser til borgere med sindslidelse, hvor 42 % af landets største kommuner har oprettet tilbud til denne målgruppe i 2008-2010, mens ca. 20 % af de mindste kommuner har gjort det samme.
Kommunernes oprettelse af nye botilbud ser ud til at have to hovedbegrundelser:
- Et ønske om mere nærhed, det vil sige om at kunne tilbyde borgerne bolig og støtte i deres lokalområde.
- Et ønske om bedre styringsmuligheder for kommunen i forhold til serviceniveau og udgifter.
Vigtigst for de største kommuner er dog forventningen om, at de med egne tilbud kan reducere udgifterne.
Undersøgelsen viser endvidere, at der er betydelig forskel på små og store kommuners forventninger til specialiseringsgraden i deres fremtidige botilbud. Større kommuner vil i væsentligt højere grad selv drive botilbud med høj grad af specialisering. Derimod forventer mindre kommuner typisk at købe højt specialiserede pladser hos andre driftsherrer. Dette gælder især for borgere med sindslidelser.
Metode
Resultaterne i denne rapport bygger på en spørgeskemaundersøgelse gennemført i sommeren/efteråret 2011. 82 kommuner, det vil sige 84 %, har besvaret den del af spørgeskemaet, som danner grundlag for rapporten.