Kommunernes samarbejde med civile aktører – Forskelle og ligheder i forventninger, praksis, samarbejdspartnere og oplevet udbytte
Hvordan samarbejder kommunerne på tværs af forvaltningsområder med civile aktører? Få svar på dette, samt årsagen til disse samarbejder i denne rapport.
Indhold
I denne rapport kan du læse om en undersøgelse, som KORA – Det Nationale Institut for Kommunernes og Regioners Analyse og Forskning har udarbejdet i samarbejde med Center for Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet. De undersøger hvorfor, med hvem, om hvad og med hvilket oplevet udbytte danske kommuner samarbejder med civile aktører. Ambitionen er, at kommunale - og civile aktører kan anvende undersøgelsen til at reflektere over udviklingen af samarbejder.
Undersøgelsens respondenter er fag- og forvaltningschefer i alle landets 98 kommuner. Undersøgelsen giver det første systematiske indblik i omfanget og karakteren af de nye samarbejder i og omkring danske kommuner på tværs af forvaltningsområder.
Rapportens opbygning:
- Indledning. Hér kan du bl.a. læse om den bredere samfundsmæssige og historiske ramme for undersøgelsen.
- Metode og analysestrategi. Dette kapitel beskriver og diskuterer undersøgelsens metode; et elektronisk spørgeskema, samt undersøgelsens analysestrategi.
- Politikker, strategier, viden og inspiration. Kapitlet rummer en analyse af forekomsten af overordnede kommunale politikker og strategier vedrørende samarbejde med civile aktører samt en analyse af, hvorfra de kommunale forvaltninger har fået inspiration til udviklingen af politikker og operationalisering af samarbejderne.
- Hvad samarbejdes der om og med hvem? Dette kapitel indeholder en analyse af, hvilke civile aktører de kommunale forvaltninger samarbejde med, hvor mange de samarbejder med, samt hvilke opgaver, problemstillinger og målgrupper samarbejdet vedrører.
- Forvaltningen og udviklingen af samarbejdet med civile aktører. Kapitlet består af en analyse af, hvordan samarbejdet er organiseret og administreret i de kommunale forvaltninger.
- Værdien af samarbejdet med civile aktører. Dette kapitel beskriver for det første de kommunale fagchefers forventninger til samarbejdet med civile aktører, dernæst deres vurdering af, hvad udbyttet af samarbejdet har været, og til sidst deres vurderinger af forskellige typer af mulige udfordringer ved samarbejdet.
- Sammenfatning. Dette kapitel sammenfatter undersøgelsens resultater.
- Afslutning og perspektivering. Kapitlet indeholder en perspektivering og diskussion af undersøgelsens resultater.
Konklusion
- Kommunernes samarbejde med civile aktører omfatter alle fagområder og en lang række forskellige problemstillinger, emner og borgergrupper.
- Karakteren og omfanget af samarbejdet er hverken afhængigt af regional placering eller politisk flertal. Derimod varierer det inden for de enkelte fagområder både i forhold til omfang, tilgange, begrundelser samt forventninger.
- Samarbejderne foregår især omkring sociale og sundhedsmæssige problemstillinger på tværs af fagområder.
- Civile aktører bidrager på mange kerneområder af den kommunale drift. Men meget få samarbejder har at gøre med problemformulering og politikudvikling i kommunerne. Samarbejderne er dertil karakteriseret ved, at de gennemføres i produktionen frem for i planlægningen af services.
- Sundhed og Forebyggelse har det største antal og flest længevarende samarbejder, Kultur og Fritid har flest kortvarige samarbejder og Teknik og Miljø har færrest samarbejder i antal.
- Samlet set vidner kommunernes inspirationskilder (primært publikationer fra KL, råd og ministerier og landsdækkende civile organisationer) og konkrete samarbejder om en praksis, der er mere inspireret af politik og interesser end af viden.
- Fag- og forvaltningschefernes ’samskabelses-dagsordenen’ mangler altså et vidensbaseret fundament for, hvordan samarbejderne kan leve op til deres høje forventninger om; styrkelse af tilliden mellem borgere og kommune, styrkelse af de civile aktører samt demokratisering af kommunale services.
Metode
Undersøgelsen bygger på et elektronisk spørgeskema, der blev udsendt i oktober 2015 til i alt 838 fag- og forvaltningschefer i alle 98 kommuner. 53 % af cheferne har besvaret hele eller dele af spørgeskemaet. Svarprocenten er jævnt fordelt på kommunetyper, geografi og fagområder.