Profession - skulle det nu være noget særligt?
Er der noget særligt ved at være medlem af en profession, siden man i nogle tilfælde taler om profession i stedet for blot beskæftigelse, erhverv eller job? Dette spørgsmål beskæftiger denne bog sig med.
Indhold
Bogen indkredser betegnelsen 'profession' ved at se nærmere på, hvordan den har udviklet sig i forskellige historiske perioder og i forskellige kulturelle sammenhænge. Formålet med bogen er ikke blot at afdække begrebet 'profession' teoretisk, men også at pege på, hvordan forståelsen af begrebet har betydning for den faglige praksis.
På baggrund af den aktuelle anvendelse af betegnelsen 'profession' i Danmark fokuseres på, hvilke særlige kendetegn eller markører der er typiske for især velfærdsprofessionerne dvs. arbejdsområder, hvor mellemmenneskelige relationer spiller en afgørende rolle.
Bogen består af kapitlerne:
- Indledning
- Professionerne som noget særligt. Her sættes blandt andet fokus på udviklingstendenser i velfærdsprofessionerne.
- Professionsmarkører. I dette kapitel kan du læse mere om autonomi og monopol, specialisering, uddannelse og professionsetik.
- Professionsdilemmaer. Her belyses organisatoriske dilemmaer såvel som personlige dilemmaer. Endvidere sættes fokus på, hvad økonomiske nedskæringer og øget styring og kontrol med det daglige arbejder betyder for professionsudøvelsen.
- Professionsperspektiver. Afsluttende lægges der op til en diskussion af personlige og organisatoriske dilemmaer.
Bogen henvender sig til kommende og erfarne pædagoger, lærere, sundhedsprofessionelle med flere, der ønsker at styrke den faglige dialog både inden for de enkelte professioner og på tværs.