Rollemodeller
Hvordan kan ressourcestærke ældre hjælpe udsatte unge? Denne indsatsmanual beskriver, hvordan din kommune kan implementere og udvikle et netværk af frivillige rollemodeller.
Indhold
I denne manual finder du en række erfaringer med, hvordan projekt ”Rollemodeller” har virket i Marselisborgs forsøgsprojekt i Ballerup, Lolland, Guldborgsmed, Svendborg, Aalborg, Stevns og Hedensted kommune. Projekt ”Rollemodeller” er første del i ”Solidaritet mellem generationer – sæt ressourcerne i spil”. Du kan i manualen læse detaljeret om, hvordan projektet kan implementeres i din kommune.
Formålet med projektet er, at ressourcestærke ældre i kommunen skal hjælpe udsatte unge, blandt andet med at vælge uddannelse, forstå arbejdsmarkedet, udvikle sociale kompetencer med mere. Idéen er, at de ældre såvel som de unge skal have noget ud af relationen.
Manualen er delt op i seks afsnit efter projektets faser. Følgende punkter opsummerer temaerne i de forskellige faser:
- Planlægning af projektet: praktiske opgaver, der skal planlægges, fordeling af ansvar og planlægning af møder.
- Rekruttering af frivillige rollemodeller: tips til at finde frem til potentielle frivillige, til at vække potentielle frivilliges interesse.
- Matching af rollemodeller og unge: måder at matche frivillige rollemodeller og unge på, for eksempel matchsamtaler og matchprofiler. Desuden tips til at identificere unge, for hvem det kunne være relevant at få en rollemodel.
- Uddannelse af rollemodeller: tilrettelæggelse af uddannelsen, konkrete øvelser og aktiviteter, samt centrale emner som konflikthåndtering, fortrolighed, tilgang med mere.
- Indsats: to eksempler på gode relationer mellem rollemodeller og unge.
- Opfølgning: fastholdelse af frivillige og forankring samt udvikling af indsatsen.
I manualen finder du løbende konkrete værktøjer, for eksempel skabeloner til flyers og plakater. Desuden er der løbende i manualen henvisninger til eksempelvis undervisningsmateriale til uddannelsen af rollemodeller.
Metode
Manualen bygger på kvalitativ viden og erfaringer fra Marselisborgs pilotprojekt, som har til formål at inspirere kommuner til at forsøge sig med et lignende projekt. Desuden kan erfaringerne fungere som en hjælp i forhold til de konkrete udfordringer, der har vist sig i forbindelse med projektet.