SSP - En guide til samarbejdet
Tværsektorielt og tværfagligt samarbejde er en indlysende god idé. Det havde man øje for, da SSP-samarbejdet i tidernes morgen blev dannet med en hensigt om at kvalificere forebyggelse af kriminalitet blandt børn og unge. Men det gode samarbejde kommer ikke af sig selv.
Indhold
I denne rapport gøres der status over, hvor langt man er nået med at organisere det tværfaglige og tværsektorielle SSP-samarbejde. Rapporten kigger derudover på hvilke udfordringer, der ligger foran SSP-samarbejdet, og hvor samarbejdet ser ud til at bevæge sig hen. Rapporten har til hensigt at inspirere fagfolk i det lokale samarbejde til en yderligere kvalificering og udvikling af samarbejdet, og rapporten præsenterer derfor også nogle af de grundlæggende begreber om forebyggelse og vidensbasering, som kan støtte den positive udvikling.
Rapporten indeholder følgende kapitler:
- SSP før og nu: Her kan du blandt andet læse om udgangspunktet for etableringen af et SSP-samarbejde, målgruppen for SSP samt om de aktører, der indgår i samarbejdet.
- Model for forebyggelse: Her kan du læse om en forebyggelsesmodel udviklet af det Kriminalpræventive Råd. En model, der har til hensigt at synliggøre den kompleksitet og helhed, det er nødvendigt at tage udgangspunkt i, hvis man skal forebygge kriminalitet.
- Organiseringen: Her kan du læse om de tre niveauer, som organiseringen af det kriminalpræventive samarbejde tager udgangspunkt i nemlig det politiske og strategiske niveau, det koordinerede niveau og det udførende niveau.
- Tværfagligheden: Her kan du læse om, hvordan man vedligeholder og udvikler det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde samt om hvilke potentialer, der ligger i et sådant samarbejde.
- De unge over 18 år: Her kan du læse om, da de unge over 18 år i slutningen af 1990’erne blev introduceret som supplement til det eksisterende SSP-samarbejde.
- Vidensbaseret arbejde: Her kan du læse om brugen af evidensbaseret viden i SSP-samarbejdet.
Metode
Rapporten er baseret på en række interviews med SSP-medarbejdere og konsulenter i kommuner og politikredse.