Udviklingshæmning og misbrug - misbrugsbehandling i et pædagogisk perspektiv
I sommeren 2011 indgik Region Midtjylland og Herning Misbrugscenter et samarbejde for i fællesskab at indhente erfaringer om, hvilke behandlingsmuligheder der har en positiv effekt i forhold til udviklingshæmmede borgere med misbrug. Læs resultaterne i denne rapport.
Indhold
Rapportens formål er at synliggøre, at en målrettet indsats har en positiv effekt samt at fremlægge perspektiver fra borgere og fagfolk omkring misbrug og misbrugsbehandling. Desuden formulerer rapporten opmærksomheds- og indsatspunkter i det konkrete pædagogiske arbejde med udviklingshæmmede misbrugere.
Rapporten er delt i fire dele:
Første del omhandler borgernes egne fortællinger om misbruget. Hvad der ligger til grund for misbruget, og hvad der har været medvirkende til misbrugets ophør. For de borgere, der er blevet interviewet om begrundelsen for at starte på misbruget, er det gennemgående, at de startede, enten fordi det var sjovt, eller fordi de andre i omgangskredsen havde et misbrug eller også på grund af kedsomhed.
Anden del af rapporten er viden og erfaringer fra fagpersoner, der har forholdt sig aktivt til problematikken. Her konstateres det, at misbrugsbehandling af udviklingshæmmede må forholde sig til det hele menneske og dets livsforhold og livssituation. Man kan ikke udelukkende forholde sig til misbruget ved at nægte den enkelte at misbruge for efterfølgende at forvente, at misbruget ophører. Det er også vigtigt, at man ikke ser misbruget som et isoleret problem, men forholder sig til alle de forhold, der omgiver det enkelte menneske.
Tredje del omhandler de pædagogiske erfaringer, og fjerde og sidste del handler om personalets handlemuligheder samt værktøjer og fakta.
Metode
Første del af rapporten bygger på kvalitative interviews med borgere med en IQ på under 70 eller en adfærd, der kan sidestilles med udviklingshæmning. Der er ikke foretaget en opdeling i forhold til hvilke stoffer eller alkohol, der misbruges. Formålet med interviewene har været at kortlægge borgerens egne oplevelser og erfaringer.
Anden del af rapporten bygger på samtaler med speciallæge i psykiatri Henning Laugesen og cand. psych. Steen Guldager, der begge arbejder med området til dagligt.
Tredje del er baseret på interview med afdelingsledere og personale på tilbud, der har haft borgerens misbrugsproblematik tæt inde på livet. To afdelingsledere fortæller desuden om de problemstillinger, der kan opstå i en personalegruppe, når en beboer har et aktivt misbrug.