Vækstfaktorer på det specialiserede socialområde
Med voksende behov for ydelser til handicapområdet, behandling af psykiske lidelser og hjælp til socialt udsatte er udgifterne hertil vokset de seneste 20 år. Væksten i udgifter til de specialiserede sociale ydelser er større end væksten i BNP og i de offentlige udgifter og øvrige sociale ydelser generelt. I denne rapport kan du læse om nogle af de faktorer, der medvirker til, at omfanget af sociale indsatser bliver større eller mindre.
Indhold
Denne rapport beskæftiger sig med væksten på det specialiserede socialområde og afdækker nogle af de faktorer, der medvirker til, at omfanget af sociale indsatser bliver større eller mindre.
Eksemplerne viser, hvordan forskellige faktorer kan påvirke aktiviteten på området og understreger, at både behovsbetinget udvikling, faglig og teknologisk udvikling og politisk administrativ udvikling kan påvirke udviklingen.
Undersøgelsen sætter fokus på den demografiske udvikling i Danmark og betydningen af konkrete forbedringer i indsatsen for mennesker med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser, politisk administrative reformer som kommunalreformen og efterlønsreformen og definitoriske ændringer i f.eks. handicapbegrebet.
Konklusion
Den demografiske udvikling med flere i den ældste aldersgruppe samt befolkningstilvæksten generelt betyder sandsynligvis en øget efterspørgsel efter specialiserede sociale ydelser. For tidlige fødsler udgør ikke længere den samme risiko som førhen for, at børnene dør som spæde. Til gengæld betyder det, at flere børn fødes med eller vil udvikle handicap som følge af den for tidlige fødsel. Derudover lever mennesker med alvorlige handicap generelt længere end tidligere.
Undersøgelsen viser også, at fx ændringer af handicapbegrebet - som FN’s handicapkonvention - og forståelsen af stress har påvirket omfanget af efterspurgte og udbudte specialiserede sociale ydelser. Der er desuden kommet flere diagnoser og behandlingsmuligheder inden for psykiatrien - som igen har afstedkommet et stort uopfyldt behov for behandling af psykiske lidelser som ADHD, stress og spiseforstyrrelser.
Endelig har udviklinger i det administrative system vist sig at kunne påvirke det specialiserede socialområde. Førtidspensionsreformen, som indebar en ændring af tilkendelseskompetencen, har betydet en ændring i antallet af tildelte førtidspensioner. Også kommunalreformen påvirkede udbuddet af ydelser i form af en ændring i antallet af ambulante forløb i det psykiatriske system.
Metode
Undersøgelsen er baseret på statistisk data om blandt andet befolkningsvækst og udviklingen i tilbud og behov på det specialiserede socialområde.