Førtidspension og psykiske lidelser blandt socialpædagoger og socialrådgivere i PKA - Interviewundersøgelsen
Denne interviewundersøgelse omfatter socialrådgivere og socialpædagoger, der har fået tilkendt førtidspension i de senere år. Interviewundersøgelsen stiller skarpt på deres arbejdsliv, arbejdsophør og rehabiliteringsforsøg samt deres tidligere og aktuelle sociale og helbredsmæssige situation.
Indhold
Projektets pilotundersøgelse, som blev foretaget i 2007, havde til hensigt at undersøge om de eksisterende data, baseret på de førtidspensioneredes egne oplysninger om lidelser og de arbejdsmæssige påvirkninger, passede. Derudover havde undersøgelsen til formål at iværksætte initiativer med henblik på arbejdsfastholdelse. Afslutningsvist skulle pilotundersøgelsen give svar på i hvor høj grad de førtidspensionerede kan huske begivenheder tilbage i tid, relevante arbejdsmæssige forhold, og om de førtidspensionerede har et nuanceret indblik i deres egen lidelse, diagnose og lignende. Dette for at afklare, hvor vidt der i de førtidspensioneredes oplysninger indgår efterrationaliseringer. Pilotprojektet påviste, at der på visse punkter kunne ses en sammenhæng mellem psykisk lidelse, arbejde og arbejdsfastholdelse/revalidering. Denne undersøgelse bygger derfor netop på den problemstilling. Man har gennem interview med 60 socialrådgivere og socialpædagoger, som alle er medlem af PKA pensionskassen, og hvor halvdelen af de 60 havde en psykisk lidelse og halvdelen en lidelse i bevægeapperatet, undersøgt følgende:
- Hvilke diagnoser de 60 socialpædagoger og socialrådgivere var stillet
- Deres alder, køn, tilkendelsesår for førtidspension samt deres seneste job
- Deres samlivssituation
- Om de tidligere har været udsat for alvorlige, belastende, sociale begivenheder
- Om de er blevet revalideret til arbejdet
- Karriereforløb før senest ansættelse
- Om lidelserne skyldes arbejdsbelastning
- Hvordan arbejdspladsindsatsen har været samt det eksterne systems indsats
- Deres aktuelle situation efter tilkendelse af førtidspension
Konklusion
Undersøgelsen påviste, at alle 60 socialrådgivere og socialpædagoger har haft en lang tilknytning til arbejdsmarkedet. Derudover er flere af interviewpersonerne personlighedsmæssigt karakteriseret ved: psykisk sårbarhed, let påvirkelig personlighed og tilbagevendende periodisk depression. Hovedparten af de interviewede var dog psykisk robuste. Derudover kunne interviewundersøgelsen konstatere, at flere havde lidt under belastende livsbegivenheder såsom dødsfald, skilsmisser m.v. Samtidig viste undersøgelsen af en del, såvel socialpædagoger som socialrådgivere, i deres arbejdsmarkedskarriere havde gennemgået revalidering, mens langt hovedparten også i deres aktive arbejdsliv havde været udsat for en eller flere belastende påvirkninger på arbejdet (fx vold på arbejdet, mobning og dårlig ledelse). Undersøgelsen viste også, at arbejdspladsernes indsats, især ved psykiske lidelser, havde været mangelfuld eller nærmest fraværende på en stor del af førtidspensionisternes forskellige ansættelsessteder. Derudover var et gennemgående træk i interviewene, at perioden under langtidssygemeldingen og tilkendelse af førtidspension blev oplevet som negativ på trods af, at der blev iværksat en relevant indsats. Interviewene giver et klart signal om, at nytænkning i forhold til tilgang og indsats i denne fase er påkrævet for at kunne skabe tiltro til og motivation blandt de sygemeldte om, at der også er en fremtid for dem. Afslutningsvist viste interviewene, at en stor del af interviewpersonerne, selvom førtidspensionstilkendelsen havde givet en klarhed, savnede noget at stå op til og stadigvæk var uafklaret i forhold til fremtiden.
På baggrund af disse resultater har denne undersøgelse udarbejdet forskellige anbefalingsforslag til at imødekomme ovenstående problemstillinger.
Metode
Telefoniske interviews.