Evaluering af Feedback-Informed Treatment ved Silkeborg Kommunes Familiecenter
Du kan i denne rapport få et indblik i, hvordan et familiecenter over en 4-årig periode har brugt et særligt dialog- og evalueringsredskab i deres familiebehandling.
Indhold
Denne rapport fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd – indeholder en evaluering af Silkeborg Kommunes Familiecenters brug af en metode kaldet FIT. Silkeborg Kommunes Familiecenter er en forebyggende dagbehandlingsforanstaltning for børnefamilier, som har særligt behov for støtte, og hvor der kan laves et samarbejde på et frivilligt grundlag. De tilbyder praktisk, pædagogisk bistand og familiebehandling.
FIT står for Feedback-Informed Treatment og er et dialog- og evalueringsredskab, der kan bruges aktivt i familiebehandlingen til at tilpasse eller tilrettelægge forløbene mest hensigtsmæssigt. FIT består af to enkle skemaer, som har fokus på effekt og samarbejde. Skemaerne bruges i starten samt i slutningen af hver session. FIT-metoden anvendes i stigende grad på det sociale område i Danmark. Brugen af FIT giver mulighed for at indsamle viden om familiernes udvikling fra gang til gang samt for at få information om de enkelte familiers egen opfattelse og vurdering af behandlingen.
Da Silkeborg Kommunes Familiecenter implementerede FIT for fire år siden, indgik SFI i et samarbejde om evalueringen af centrets familiebehandling. Formålet med denne evaluering har været at undersøge, om den positive udvikling, som behandlerne i Silkeborg Kommunes Familiecenter ser hos familierne med FIT-redskabet, ligeledes kan dokumenteres med validerede måleredskaber. Dertil skulle evalueringen give viden om, hvordan både medarbejdere og familier oplever arbejdet med FIT samt hvad det betyder for behandlingsforløbet.
Rapporten indledes med forord og en sammenfatning efterfulgt af følgende fem kapitler:
- Kapitel 1: Kapitlet beskriver baggrunden for Silkeborg Kommunes Familiecenters projekt med FIT. Ligeledes beskrives FIT-metoden.
- Kapitel 2: Kapitlet beskriver den metodiske tilgang i evalueringen. Herunder den kvalitative – og den kvantitative metode.
- Kapitel 3: Kapitlet beskriver Familiecentrets behandlingsforløb samt de familier, der henvises til centret og årsagerne til henvisningerne.
- Kapitel 4: Kapitlet belyser, hvordan Familiecentret arbejder med FIT, både i forhold til implementeringen samt medarbejdernes og familiernes oplevelser med brugen af FIT i forløbene.
- Kapitel 5: Kapitlet redegør for evalueringens resultater.
Konklusion
Følgende er et udpluk af evalueringens resultater:
- Seks måneder efter behandlingsforløbets afslutning viser målingen af børnenes trivsel (som er foretaget ved brug af den såkaldte Strenghts and Difficulties Questionnaire (SDQ)), at deres samlede SDQ-score er på niveau med scoren ved afslutningen. Særligt er der sket ændringer i forhold til problemer med jævnaldrende samt sociale styrker.
- Resultaterne indikerer, at familierne forbedrer deres trivsel under forløbet, og at denne forbedring stadig findes seks måneder efter behandlingen er afsluttet.
- Resultaterne viser en signifikant forbedring i vurderingen af eget liv hen over behandlingsforløbet hos både mødrene og fædrene.
- Overordnet er de interviewede behandlede meget begejstrede for FIT og ser stort set kun fordele ved redskabet. De påpeger, at en af de største fordele ved FIT er, at det kan give behandlerne mulighed for at modtage feedback, hvilket giver mulighed for at opfange problemer i opløbet og tilpasse behandlingstilgangen. Dette kan være en fastholdende faktor samt bidrage til optimering af udbyttet for forældrene.
Metode
SFI har indsamlet kvalitativ data til evalueringen ved at lave fokusgruppeinterview og semi-strukturerede interview med både centerleder, behandlere og repræsentanter fra familier, som har været igennem et forløb i Familiecentret.
Dertil har de lavet kvantitativ data gennem tre spørgeskemaer, henholdsvis et opstartsskema, et afslutningsskema og et opfølgningsskema. Dertil indgår en såkaldt ORS-score fra behandlingens start og fra dens afslutning, der begge er en del af FIT.