Forskning om og med mennesker – forskningstyper og forskningsmetoder i samfundsforskning
Denne metodebog har studerende, praktikere samt yngre forskere som målgruppe.
Indhold
Når du skal indsamle data til din opgave, evaluering af din arbejdsplads eller som led i din forskning, er det ikke nok blot at vælge og fravælge hvilken indsamlingsmetode, du ønsker at anvende. Det er nødvendigt, at du kender til sammenhængen og konsekvenserne af forskningsparadigmer, forskningstyper og forskningsmetoder for at undgå, at din opgave, evaluering eller forskning ikke ender i en blindgyde, fordi forskningsmidlet er blevet målet frem for, at det er dit undersøgelsesfelt, der har afgjort forskningsmidlet. Formålet med denne bog er netop at give dig indsigt i, hvordan forskningsprocessens faser og sammenhænge mellem metoder, forskningstyper og paradigmer kan forstås. Bogen er opdelt i tre dele med nedenstående hovedkapitler:
- Forskningstyper
- Det paradigmatiske bagland
Disse kapitler giver et overblik over de forskellige måder at drive samfundsforskning på:
- Forskningsprocessen – fra emnevalg til valg af enheder
- Forskningsprocessen – dataindsamlingsmetoder
- Forskningsprocessen – dataklargøring, analyse- og fortolkningsmetoder
- Formidling og anvendelse af samfundsforskning
Disse kapitler handler om forskningsprocessens forskellige faser, og hvordan du kan skabe sammenhæng mellem de forskellige faser i dit forskningsforløb:
- Tværfaglighed og videnskabelige paradigmer
I dette kapitel behandles vilkår i forskningsarbejdet, som går ud over selve emnet ’forskningsmetoder’ i snæver forstand. Tværfaglighed og konflikter samt samarbejde i forskningsgrupper diskuteres.
Forfatteren Laila Launsø, Mag.scient.soc, Københavns Universitet, dr.scient.soc., Aalborg Universitet, er forsker inden for områderne: brobygning mellem etablerede og alternative behandlere, eksceptionelle sygdomsforløb og evaluering af etablerede og alternative behandlinger med fokus på brugernes erfarede virkninger. Bogens anden forfatter er Olaf Rieper, Mag.scient.soc, ph.d. i organisationsteori, er forsker inden for områderne: offentlig organisation og evalueringsmetoder.