Kompetenceudviklingsprojektet ”Her vil jeg bo – her vil jeg arbejde”
Dette er erfaringerne og materialet fra et af ni projekter, der alle er støttet af ”Puljen for Kompetenceudvikling” under Socialstyrelsen. Puljen for kompetenceudvikling er et nationalt program under ”Bo-Liv” til styrkelse af indsatsen på Botilbud. I alt har ni projekter, 16 kommuner og næsten 1.700 medarbejdere været involveret i støttede projekter i perioden 2010–2012.
Indhold
Kompetenceudviklingsprojektet "Her vil jeg bo – her vil jeg arbejde" har kørt i Hillerød Kommunes sociale botilbud i 2010-2012 og har involveret ledere, medarbejdere og beboere fra Center for Specialpædagogik, Psykiatri og Hjerneskade (botilbuddene Selmersvej Bo- og Rehabiliteringstilbud, Bofællesskabet Godthåbsvej og Boligerne på Herlufdalsvej) og Bocenter for Unge og Voksne med Særlige Behov (Boligerne på Skovstien og Følstruphusene). Begge centre hører under Borger- og Socialservice.
Projektets indhold består af kurser for medarbejderne i systemet løsningsorienteret tilgang, billedstøttet kommunikation, Talking Mats, IKT og Marte Meo.
Lederne har modtaget et særskilt lederudviklingsforløb, der har handlet om strategi og perspektiv i offentlig ledelse, borger- og brugerperspektivet, det personlige lederskab, kommunikation og mødeledelse og ledelse af medarbejdere - fordelt på seks moduler á to dage.
Fælles fokus for kompetenceudviklingsindsatsen har været at understøtte borgerne i selvbestemmelse og kommunikation. Derudover er der arbejdet med at øge medarbejdernes trivsel ved at arbejde med det psykiske arbejdsmiljø på botilbuddene. Gennem indsatser på disse områder var det målet, der er ved projektets afslutning er:
- Skabt høj grad af selvbestemmelse for borgerne/beboerne i eget liv
- Sket en udvikling i borgernes/beboernes muligheder for social kontakt
- Skabt attraktive arbejdspladser og botilbud med tydelige rammer
Du kan læse mere om ”Puljen for Kompetenceudvikling” og ”Bo-Liv” på Socialstyrelsens hjemmeside
Konklusion
Kompetenceudviklingsprojektet har i store træk opfyldt sit mål om at skabe øget selvbestemmelse for beboerne i de deltagende botilbud. Det er sket ved at sætte fokus på selvbestemmelsesretten og uddanne medarbejderne i at understøtte beboernes selvbestemmelse. Resultaterne er opnået primært gennem anvendelse af praksisformer, der forbedrer mulighederne for kommunikation mellem personale og beboere.
Det er i projektperioden ligeledes lykkedes at øge beboernes muligheder for social kontakt, ved at uddanne medarbejderne til at støtte beboerne i anvendelsen af IKT-redskaber til at have kontakt med venner og familie uden for botilbuddet. Endelig er der taget vigtige skridt i retning af at skabe attraktive arbejdspladser og botilbud med tydelige rammer. Medarbejdernes faglige stolthed og arbejdsglæde er øget i projektperioden, og lederne er i højere grad rustet til at sætte tydelige rammer for indsatsen i de forskellige botilbud.
Metode
Nærværende rapport er en evaluering af Kompetenceudviklingsprojektet. Den er baseret på sammenligninger af tal fra en baselineundersøgelse blandt familie/netværk og beboere fra 2010 og en gentagelse af disse undersøgelser i 2012. Derudover bygger rapporten på fokusgruppeinterview og skriftlige afrapporteringer fra afdelingsledere, undersøgelser blandt medarbejderne, samt sammenligninger af trivselsundersøgelser og handleplaner fra 2009/2010 og 2012.