Marte Meo metodens teori og praksis
Med denne bog kan du blive klogere på den såkaldte Marte Meo metode, som fokuserer på kontakt og samspil mellem mennesker, og den enkeltes udvikling af kommunikative evner.
Indhold
Denne bog handler om kontakt og samspil. Bogen bidrager med en grundig indføring i, hvordan barnet og mennesket generelt udvikler kommunikative kompetencer, så det kan præsentere og formidle sig selv i forhold til andre, samt opleve sig som en del af et kommunikativt fællesskab.
Indsigten omkring udviklingen af kommunikative kompetencer kobles i bogen til arbejdet med mennesker med demens, multiple funktionsnedsættelse såvel som andre særlige behov.
Betydningen af selve Marte Meo-begrebet er; ’ved egen kraft’. Dette skal forstås sådan, at vi som mennesker tilbydes understøttende kontakt og samspil, således at det igangsætter sunde udviklings- og trivselsprocesser. Marte Meo metoden er en mestringsmetode. Den fokuserer på samspillets udviklingsstøttende potentialer, samt på, hvordan samspil kan kvalificeres således, at det passer med børnenes eller brugernes behov for udviklingsstøttende rum.
Marte Meo metoden kan anvendes inden for det social- og specialpædagogiske område. Bogen henvender sig til mennesker, der interesserer sig for andre mennesker.
Bogen præsenterer og uddyber relevante teorier, som har bidraget til at kvalificere nutidens viden om kontaktens og samspillets betydning for udvikling af livskvalitet, psykisk sundhed og trivsel. I den forbindelse inddrages eksempelvis Daniel Sterns teori om udviklingen af socioemotionelle kompetencer samt John Bowlbys tilknytningsteori.