Projekt Kvalikombo - portræt af de ni deltagende botilbuds organisation og pædagogik
Dette er erfaringerne og materialet fra et af ni projekter, der alle er støttet af ”Puljen for Kompetenceudvikling” under Socialstyrelsen. Puljen for kompetenceudvikling er et nationalt program under ”Bo-Liv” til styrkelse af indsatsen på Botilbud. I alt har ni projekter, 16 kommuner og næsten 1.700 medarbejdere været involveret i støttede projekter i perioden 2010–2012.
Indhold
Projekt Kvalikombo er rettet mod kvalitets– og kompetenceudvikling i botilbud, og er gennemført i et samarbejde mellem Allerød, Fredensborg, Gribskov, Helsingør, Hørsholm og Rudersdal Kommuner. Kvalikombo har opdateret "Det Kan Nytte"-tilgangen, der allerede var en accepteret og brugbar tilgang på kommunernes botilbud. Projektet har haft til formål at skabe nye og bedre betingelser for relationen til borgeren og arbejdet med værdisæt på de enkelte tilbud.
Dette er en opsamling og beskrivelse fra de ni deltagende tilbud i projekt Kvalikombo.
"Det Kan Nytte"-metoden har været anvendt på de tidligere amtslige botilbud i Frederiksborg Amt siden 1980'erne. Dengang var værdisættet bag metoden meget progressivt set i forhold til sociallovgivningen. I dag svarer værdisættet til den nuværende sociallovgivning, men metoden er begyndt at halte bagefter i forhold til nye dokumentationskrav.
Samtidig har metoden aldrig været udgivet på lærebogsform eller underbygget forskningsmæssigt. Projektet sigter mod at opdatere metoden, så den svarer til de krav, der stilles i dag. Der er desuden et behov for at genimplementere metoden, da antallet af medarbejdere med solidt kendskab til den gamle version over tid er faldet til under det niveau, hvor kulturen kan forventes at reproducere sig selv. Botilbuddene har behov for materialer og undervisningskræfter til at instruere især nyankomne medarbejdere.
Du kan læse mere om ”Puljen for Kompetenceudvikling” og ”Bo-Liv” på Socialstyrelsens hjemmeside
Konklusion
Med KvaliKombo har de deltagende kommuner opnået:
- Referencerammen beskriver tilgangen til menneskesyn, professionsberedskab og værdigrundlag.
- Handlekompetencebegrebet er introduceret på samtlige botilbud som den overordnede analysetilgang til at forstå såvel borgeres som medarbejderes kompetencer.
- Domænerne bruges til at skabe forståelse for de artefakter (viden, teknikker, særlige metoder, daglig praksis), som den enkelte, og hele organisationer sætter i spil i det pædagogiske arbejde. Skabelse af tværgående netværk bl.a. med det formål at opbygge et instruktørnetværk, som skal fungere på tværs af tilbud med at implementere og videreudvikle projektets tankesæt og resultater.
- 20 medarbejdere har gennemført mastermodul i faget "Socialpædagogikkens placering i samfundet". Der er udarbejdet en rapport over de deltagende botilbud og deres pædagogik til brug for dels arbejdet i projektet, dels til refleksion generelt over botilbud og deres pædagogik.
Metode
Oversigtstallene fra bostederne stammer fra de enkelte botilbuds indberetning af data til projektmedarbejderne, ud fra en skabelon, som blev udsendt til de deltagende tilbud. Data herfra er suppleret med interviews, læsning af tilbuddene og de respektive kommuners hjemmesider, de senere tilsynsrapporter for tilbuddene samt i nogle tilfælde informationer fra Tilbudsportalen.
I beskrivelserne af de enkelte tilbud er også inddraget oversigter over beboernes behov for hjælp og støtte via vurdering af deres funktionsevne - det vil sige egen evne til at udføre dagligdags aktiviteter.