Rehabilitering i Danmark - Hvidbog om rehabiliteringsbegrebet
Denne bogs formål er at definere, præcisere og kvalificere rehabiliteringsbegrebet generelt. Målet med bogen er at skabe en fælles forståelse af rehabilitering.
Indhold
Bogen indledes med at argumentere for behovet for et dansk rehabiliteringsbegreb og ser nærmere på rehabiliteringspotentialer. Hefter beskrives bogens formål, mål, indhold og opbygning. I andet kapitel ser bogen nærmere på, hvad der karakteriserer rehabilitering og udvikler ud fra dette en definition af rehabilitering. Herefter uddyber bogen forskellige aspekter af rehabilitering.
Tredje kapitel beskriver formål og mål ved rehabilitering samt forskellige indsatstyper. Fjerde kapitel beskriver de forskellige aktører i rehabiliteringsprocessen; borgere, pårørende og fagfolk. I femte kapitel beskrives nogle af de vigtige elementer i rehabilitering, som er nødvendige ved gennemførsel af en rehabiliteringsproces. Det drejer sig om følgende elementer:
- Borgerens deltagelse i rehabiliteringsprocessen
- Individuel og fleksibel tilrettelæggelse
- Helhedsorienteret tilgang
- Målorientering og tidsperspektivering
- Tværfagligt og tværsektionelt samarbejde
- Koordinering
- Vidensbasering og kvalitetsorientering
- Planlægning
I sjette kapitel beskrives, hvad rehabiliteringsfeltet dækker over og hvad den rehabiliteringsfaglige kerne indeholder. I syvende og sidste kapitel beskrives overordnede og generelle udfordringer og anbefalinger for fremtidens rehabilitering.
Konklusion
Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Formålet er, at borgeren, som har eller har risiko for at få betydelige begrænsninger i sin psykiske, fysiske og/eller sociale funktionsevne, opnår et selvstændigt og meningsfuldt liv. Rehabilitering baseres på borgerens hele livssituation og beslutninger og består af en koordineret, sammenhængende og vidensbaseret indsats.