Undersøgelse af fritids- og idrætsaktiviteter i Lejre Kommune
Søger du viden om idrætsmønstre i Danmark og hvilke behov inden for idræts- og fritidsområdet, der er i lokalsamfundene? Så er denne rapport relevant for dig. Her belyses Lejre Kommune specifikt i forhold til, hvilke fritidsfaciliteter der er, og hvilke behov børn, unge og voksne måtte have i relation hertil.
Indhold
I perioden januar til december 2015 gennemførte Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) ved Syddansk Universitet og Idrættens Analyseinstitut (Idan) en undersøgelse af idræts- og fritidsområdet i Lejre Kommune.
Formålet med denne undersøgelse er at bidrage med viden om samt give et overblik over idræts- og fritidsfaciliteter i Lejre Kommune. Dette som grundlag for beslutninger om facilitetsplanlægning i forhold til udviklingen i og behov inden for idræts- og fritidsområdet samt lokalsamfundene i bred forstand.
Nærværende rapport består af seks delrapporter herunder:
- Kortlægning af de eksisterende idræts- og fritidsfaciliteter i Lejre Kommune
- Arrangørers holdning til og brug af idræts- og fritidsfaciliteter
- Skoleelevernes idræts- og fritidsvaner
- Voksne borgeres deltagelse i idræts- og fritidsaktiviteter
- Kapacitetsanalyse i idrætshaller og -sale
- Analyser på tværs
Første del af rapporten danner et overblik over idrætsfaciliteter i Lejre Kommune. Anden del sætter fokus på undersøgelsen af foreninger, organisationer og institutioner, som benytter idræts- og fritidsfaciliteterne samt deres forholdning til disse.
Tredje og fjerde del belyser brug og benyttelse af de idræts- og fritidsfaciliteter, der er i kommunen. Desuden kortlægges og beskrives befolkningens idrætsvaner.
Femte del af rapporten undersøger brugernes angivelse af behov stillet over for den reelle brug af faciliteterne. Sjette og sidste del samler trådene fra de forrige delrapporter og perspektiverer den samlede undersøgelse.
Konklusion
Rapporten konkluderer, på baggrund af de forskellige delrapporter, blandt andet:
- De faciliteter, der er i Lejre Kommune, har en dækningsgrad, der i de fleste tilfælde er bedre end landsgennemsnittet fx mange typer af boldbaner, gymnastiksale og ridebaneanlæg.
- Sammenlignet med andre kommuner i Region Hovedstaden (Ballerup, Halsnæs og Gladsaxe Kommune) er foreningerne i Lejre Kommune meget lokalt orienterede.
- Otte ud af ti foreninger i kommunen ser positivt på fremtiden og næsten hver anden forening forventer, at de i fremtiden vil få et stigende antal medlemmer.
- Skoler og kommunale institutioner efterspørger mindre og lokale faciliteter samt at det skal være muligt at tilgodese specialiserede behov.
- Lejre Kommune adskiller sig fra de fleste andre kommuner, idet de har lidt flere idrætsaktive piger end drenge. Dog falder andelen af idrætsaktive jo ældre børnene og de unge bliver, hvilket også gør sig gældende i andre kommuner.
- Voksne borgere i kommunen dyrker aktiviteter, der hovedsageligt dyrkes uden for idrætsforeninger og traditionelle idrætsfaciliteter, hvilket ellers fylder meget i den kommunale idrætspolitik.
- Brugen af udendørs rum/natur stiger over aldersgrupperne.
- Idrætsmønstret i Lejre Kommune afspejler en vis mangfoldighed. Der er potentialer i forhold til at udvikle aktivitetsformer, der kan nå endnu bredere ud til de borgere, der ikke på nuværende tidspunkt er aktive.
Metode
Den samlede rapport bygger på en omfattende datamængde og grundigt indsamlede data primært ved hjælp af spørgeskemaer.