Vennepunktets metodekatalog
Dette metodekatalog indeholder en gennemgang af de tolv mest anvendte metoder blandt Vennepunktets socialpædagoger i deres arbejde med mennesker med psykiske lidelser og/eller fysiske og psykiske funktionsnedsættelser. I kataloget præsenteres både teoretisk baggrund, metodens målgruppe, eksempler på konkret anvendelse i praksis mv.
Indhold
Dette metodekatalog er udviklet i et samarbejde mellem Vennepunktets socialpædagoger og konsulenthuset Marselisborg Consulting. Vennepunktet, Rønne huser pædagogisk uddannet personale, der varetager mange forskelligartede funktioner, bl.a. støtte i eget hjem efter §§ 85, 98, arbejde med aktiv beskæftigelses efter § 31b samt arbejde med børn og familie efter §§ 52, 54 og 76. Endvidere danner Vennepunktet også ramme om et § 103- samt § 104-tilbud.
Formålet med metodekataloget er at skabe et fælles sprog omkring de pædagogiske metoder og principper, øge metodebevidstheden i den pædagogiske dokumentation samt tydeliggøre socialpædagogers faglighed. Således er metodekataloget tiltænkt til både at kvalificere dialog og sparring mellem kollegaer, men også som anvendeligt til inspiration og dokumentation forud for statusmøder med sagsbehandlere.
Pba. et spørgeskema blandt personalegruppen, er de mest anvendte og kendte metoder blevet udvalgt. I metodekataloget gennemgås følgende metoder:
- Arousal
- Eksponering
- Kognitive metoder
- Mindfulness
- MoCA - minimåling af kognitive funktioner
- NADA
- Narrativ metode
- Neuropædagogisk tilgang
- Fagligrelation - relationspædagogik
- Sanseintegration
- Struktur og overblik
- Systemisk tilgang (LØFT)
For hver metode gennemgås følgende punkter:
- Teoretisk baggrund
- Metodens formål
- Metodens målgruppe
- Metodens anvendelse i Vennepunktet
- Eksempler fra hverdagen
- Metodens styrke og begrænsninger