Bo sammen eller spredt? Etniske minoriteters boligønsker og motiver for bosætning
Denne rapport er den fjerde i Statens Byggeforskningsinstituts forskningsprojekt om etniske minoriteters bosætning.
Indhold
Denne rapport søger at forklare årsagerne til etniske minoriteters valg af bolig og geografisk placering. Rapporten bygger ovenpå tre foregående rapporter. I den første rapport blev der redegjort for, hvilken viden tidligere forskning har fremskaffet om etniske minoriteters bosætning. I den anden rapport blev der undersøgt, hvilke boliger etniske minoriteter bor i og hvilke de flytter til, mens tredje rapport undersøgte til- og fraflytningen fra tre multietniske boligområder med mange indvandrere blandt beboerne.
Denne rapport starter med at beskrive de baggrundsoplysninger, som er indhentet gennem spørgeskema for at karakterisere de etniske minoriteter. Disse baggrundsoplysninger bruges til at analysere de etniske minoriteters diaspora (deres orientering mod oprindelseslandet), disintegration (manglende sprogfærdigheder, arbejdsmarkedstilknytning og sociale relationer til danskere) samt deres ressourcer (uddannelse, indkomst og overførelsesindkomst). Man har valgt at anvende netop disse tre begreber i analysen, da en af hypoteserne i denne undersøgelse er, at der er en sammenhæng mellem, hvor integrerede de etniske minoriter er i det danske samfund og deres bosætning. Næste kapitel i rapporten belyser husstandenes holdninger til familie, bolig og sociale relationer i boligområdet samt deres holdninger til den ideelle bosætning. Herefter belyses årsagerne til flytning, flyttesituationen samt fremgangsmåden ved boligsøgning efterfulgt af boligvalget og begrundelserne for dette valg. Afslutningsvist kigger man i de sidste kapitler på, hvorfor etniske minoriteter vælger at bo i multietniske boligområder. Derudover sammenlignes til- og fraflytningen fra multietniske boligområder.
Konklusion
Undersøgelsen viser, at langt størsteparten af de interviewede føler tilknytning til Danmark og ikke har planer om at vende tilbage til oprindelseslandet. Undersøgelsen viser dog også, at det i høj grad er de personer, som ikke føler sig velkomne, som gerne vil vende tilbage til oprindelseslandet.
I forhold til disintegration viser undersøgelsen, at det ofte er de samme husstande, som ikke taler dansk, ikke har arbejde og ikke har danske venner. Størstedelen af de interviewede mener dog, at de kan tale dansk og har danske venner. Undersøgelsen viser videre, at efterkommere generelt er bedre integreret og har væsentligt flere ressourcer end gennemsnittet af de flyttende etniske minoriteter. Det er i gennemsnit husstandene med de yngste personer (18-24 år), der har flest ressourcer og er mest integreret, mens det omvendte gælder for de ældste, der er langt dårligere stillet. Derudover viser undersøgelsen, at der er en stærk sammenhæng mellem socialgruppe og ressourcer. Førtidspensionister, kontantshjælpsmodtagere og arbejdsløse har således færrest ressourcer - dog er det folkepensionisterne, der er de mindst integreret.
I forhold til holdninger til familie og bolig mener størsteparten af de adspurgte, at den ideelle familiesituation er at bo som en almindelig kernefamilie - dog er der 17 %, som foretrækker den traditionelle storfamilie. De er i høj grad de mindre integreret med en diaspora identitet, der foretrækker storfamilien. Derudover finder langt de fleste af de etniske minoriteter det vigtigt med lokale sociale relationer og deltagelse. Undersøgelsen viser videre, at utilfredshed med boligen (fx for høj boligudgift) er den vigtigste medvirkende årsag til flytning. Undersøgelsen viser dog også, at årsagen til flytning også eksempelvis kan skyldes, at man ikke kan blive boende (fx på grund af skilsmisse) eller, at man har fået job eller uddannelsessted langt væk fra den nuværende bolig. Undersøgelsen viser også, at langt størsteparten af de etniske minoriter får deres bolig gennem at blive skrevet op på boligorganisationernes ventelister. Undersøgelsen viser dog også, at 73 % af de adspurgte etniske minoriteter ønsker at bo i ejerbolig samtidig med, at mere end 60 % finder det vigtigt at bo i en større by. Afslutningsvist viser undersøgelsen, at valget om at flytte til multietniske boligområder kan skyldes - udover manglende valgmuligheder - to forskellige motiver. Det ene drejer sig om ønsket om at bo tæt på venner, familie og landsmænd, mens det andet drejer sig om, hvor vidt man ønsker at bo i et boligområde med mange andre etniske minoriteter og få danskere, eller man ikke ønsker dette.
Metode
Undersøgelsen er baseret på ca. 1.000 telefoninterviews blandt husstande med etniske minoriteter fra de 10 vigtigste indvandrerlande, som er flyttet i løbet af 2004. Desuden er der anvendt interviewdata fra 163 interviews taget fra en anden undersøgelse af etniske minoriteter, som er flyttet enten til eller fra Gellerupparken i Århus, Vollsmose i Odense og Mjølnerparken i København i løbet af 2003 og 2004. For alle de interviewede er der desuden indhentet registerdata fra Danmarks Statistik.