Etnisk oprindelse - Status 2014-15
Denne rapport fra Institut for Menneskerettigheder behandler nogle af de udfordringer, Danmark har i forhold til at sikre fremme af ligebehandling og beskyttelse mod diskrimination på baggrund af race eller etnisk oprindelse.
Indhold
Rapporten tager udgangspunkt i en liste over de ti største ligebehandlingsmæssige udfordringer i Danmark i forhold til etniske minoriteter:
- Fordomme og negative stereotyper
- Effektiv beskyttelse
- Selvbestemmelse
- Arbejdsmarkedet
- Sundhed
- Bolig
- Tilgængelig information og tolkning
- Hadforbrydelser
- Børn
- Udsatte udlændinge i Danmark
I rapporten sættes der fokus på forhold om sundhed og arbejdsmarkedet, ligebehandling af grønlændere i Danmark, hadforbrydelser samt retten til adgang til information og tolkning.
Rapporten er inddelt i forskellige kapitler, som behandler hver deres emne. Til sidst i hvert kapitel gives der anbefalinger til forbedring af menneskeretsbeskyttelsen i Danmark i forhold til emnet.
Konklusion
Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at Danmark:
- Sikrer, at der stilles tolkebistand til rådighed, når patienter med behov for dette, er i kontakt med det danske sundhedsvæsen.
- Lovgiver om, at børn kun må anvendes som tolke i akutte, livstruende tilfælde eller i tilfælde, hvor patienten risikerer væsentlig helbredsskade.
- Sørger for, at videotolkning gøres nemt at bruge for de praktiserende læger og på hospitalerne.
- Tilbyder praktiserende læger efteruddannelse for at sikre, at de er klædt på til at kunne vurdere, hvornår der bør anvendes tolk og hvordan.
- Sikrer, at de praktiserende læger har en skærpet opmærksomhed på at identificere behandlingskrævende traumer hos personer med flygtningebaggrund.
- At Danmark tilfører sundhedsvæsenet viden og kompetencer, så gruppen af etniske minoritetspatienter med særlige komplekse behov, kan tilbydes behandling indenfor normalsystemet.
- Sikrer, at anvendelsen af tvang i psykiatrien forbygges ved at sikre, at der kan kommunikeres med patienten omkring samtykke samt sikrer anvendelsen af tolkebistand før opstart af behandlingen ved behov.
- Fører en dialog med grønlændere i Danmark med henblik på at undersøge, om de ønsker at blive anerkendt som nationalt mindretal.
- Sikrer, at grønlændere i Danmark har lige adgang til kommunale foranstaltninger, herunder beskæftigelsesfremmende foranstaltninger.
- Udarbejder en national handleplan for bekæmpelse af hadforbrydelser.
- Iværksætter en indsats for at fremme ofre mod, vilje og evne til at anmelde hadforbrydelser.
- Etablere en samling af domme, hvor straffelovens § 81, nr. 6, er påråbt.
- Foretager en samlet evaluering af de forskellige undervisningsforløb om hadforbrydelser samt forslag til, hvordan disse skal forankres på sigt. Politikredse bør også evalueres med henblik på udbredelse til andre politikredse.
- Opretter en SU-berettiget tolkeuddannelse rettet mod de vigtigste flygtninge- og indvandrersprog.
- Opretter en certificeringsordning, så tolke bliver certificeret efter gennemført uddannelse eller på baggrund af prøve i tolkning og sprog.
- Efter en overgangsperiode forpligter myndighederne til at anvende certificerede tolke med mulighed for dispensation ved små sprog.