Evaluering af Bydelsmødrene
I denne rapport kan du læse en evaluering af Bydelsmødrenes frivillige indsats. Evalueringen peger på, at Bydelsmødrene gør en betydningsfuld forskel på mange områder for grupper af kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, som ofte lever et isoleret liv. Herudover peger evalueringen også på en række faktorer, der skaber udfordringer for Bydelsmødrenes indsats.
Indhold
Denne publikation er en evaluering af Bydelsmødrenes frivillige indsats, som Deloitte har udarbejdet i samarbejde med Bydelsmødrenes Landsorganisation.
Evalueringens formål har været at afdække Bydelsmødrenes lokale organisering og aktiviteter/praksis, Bydelsmødrenes styrker og udfordringer samt resultaterne af indsatsen for de kvinder, der får hjælp, og for Bydelsmødrene selv.
Analysen af resultaterne af Bydelsmødrenes indsats er afgrænset til at belyse resultaterne for Bydelsmødrene og de kvinder, de hjælper. Men nogle steder i evalueringen bliver der ydermere trukket forbindelser til Bydelsmødrenes arbejdes betydning for integration, kulturmøder og kulturforståelser i det danske samfund.
Rapportens forskellige kapitler indeholder følgende:
Kapitel 1. I dette indledende kapitel finder du en beskrivelse af evalueringens kildegrundlag samt en læsevejledning til rapporten.
Kapitel 2. Dette kapitel belyser den lokale organisering af Bydelsmødrene, heriblandt koordinatorernes rolle. Ydermere belyser kapitlet Bydelsmødrenes samarbejdsrelationer, eksempelvis med kommunale institutioner.
Kapitel 3. I dette kapitel kan du læse en kort karakteristik af Bydelsmødrene samt af de kvinder, de hjælper.
Kapitel 4. Kapitlet giver et overblik over Bydelsmødrenes samlede aktiviteter, hvilket inkluderer de aktiviteter, der afholdes for andre kvinder samt interne aktiviteter i lokalgrupperne.
Kapitel 5. Dette kapitel indeholder en analyse af de særlige styrker, Bydelsmødrene har i forhold til at hjælpe kvinderne, såvel som en analyse af de begrænsninger og udfordringer, Bydelsmødrene står overfor.
Kapitel 6. Kapitlet fokuserer på de resultater, Bydelsmødrenes indsats skaber for kvinderne, der får hjælp og for Bydelsmødrene selv.
Kapitel 7. Dette kapitel indeholder en opsamling på evalueringens konklusioner samt en række perspektiver på, hvordan Bydelsmødrenes indsats kan styrkes og fokuseres.
Konklusion
Evalueringen viser blandt andet, at:
- Bydelsmødrene på mange måder er en unik organisation, der kan supplere de offentlige systemer med kvalificeret, håndholdt og vedkommende hjælp.
- Bydelsmødrene er i kontakt med en gruppe kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, som ofte er isolerede og som det offentlige system kan have svært ved at nå.
- Bydelsmødrene kan hjælpe, blandt andet fordi de i kraft af deres egne erfaringer og engagement kan skabe en særlig relation til kvinderne baseret på viden, identifikation og fortrolighed.
- Bydelsmødrenes frivillige indsats giver stort udbytte både hos kvinderne, der får hjælp og blandt Bydelsmødrene selv.
- De Bydelsmødre og de kvinder, der har medvirket i evalueringen, oplever generelt, at de gennem indsatsen får et stærkere lokalt netværk og får mere viden om det danske samfund og de kommunale institutioner.
- En af de største udfordringer for Bydelsmødrene er, at det kan være svært at afgrænse hjælpen til kvinderne – både med hensyn til, hvad Bydelsmødrene kan hjælpe med og hvor meget og hvor omfattende, de kan hjælpe den enkelte kvinde.
Metode
Evalueringen er baseret på en række forskellige kvantitative og kvalitative datakilder.
Herunder:
- Spørgeskemaundersøgelse blandt de lokale koordinatorer.
- Spørgeskemaundersøgelse blandt Bydelsmødrene.
- Spørgeskemaundersøgelse blandt kvinderne, der får hjælp.
- Spørgeskemaundersøgelse blandt de lokale samarbejdspartnere.
- Registrering af gennemførte aktiviteter.
- Fire fokusgrupper med Bydelsmødre fra udvalgte afdelinger på Sjælland og i Jylland.