Sundhed og inklusion af indvandrere og etniske minoriteter i Danmark
Hvordan kan vi sikre at alle borgere i Danmark bliver inkluderet og får optimale muligheder for integration, sundhed og velfærd? Det kan du læse mere om i denne rapport, der sætter fokus på etniske minoriteters trivsel og sundhed i Danmark.
Indhold
SULIM er et tværfagligt forskningsprojekt, der har undersøgt indvandreres og etniske minoriteters sundhed i Danmark, da disse udgør en sårbar gruppe i forhold til socioøkonomiske og sundhedsmæssige forhold. I rapporten præsenteres resultater fra forskellige delprojekter, som dækker over forskellige livsfaser: fra tiden som foster i moders mave, over førskolebørn, skolebørn og unge, til voksenlivet. Formålet er at undersøge muligheder for forbedring af indvandreres sundhed.
Fokus i projektet er velfærdsinstitutionernes rolle i de forskellige livsfaser. De danske velfærdsinstitutioner fungerer hovedsagligt med henblik på at betjene borgere med en relativ ensartet kulturel baggrund. Helbredsproblemer for personer med anden etnisk baggrund end dansk kan gøre det svært at blive integreret i det danske samfund.
Rapporten præsenterer følgende delprojekter:
- Gravide kvinder og spædbørn i sundhedsvæsnet: Projektet undersøger årsager til den øgede foster- og spædbarnsdødelighed i nogle indvandrergrupper samt hvordan det kan forebygges.
- Småbørn i den primære sundhedssektor: Dette projekt sætter fokus på indsatsen mod tidlig overvægt.
- Børn i folkeskolen: Projektet belyser hvordan trivsel skabes, forhandles og udfordres i skolehverdagen med fokus på hvilken rolle etnicitet spiller.
- Unge i gymnasiet: Projektet belyser gymnasieelevers oplevelse af sundhed, krop og nydelse ift. køn, etnicitet og klasse.
- Voksne i de nationale sundhedsprofiler: Projektet er en kortlægning af sundheden blandt etniske minoriteter i Danmark.
- Voksne på sprogskoler – en sund start: Projektet har fokus på at fremme sundhed for indvandrere i sprogskole-regi.
- Voksne på sprogskoler – brug af sundhedsvæsnet: Dette projekt undersøger om information om det danske sundhedsvæsen påvirker den sundhedssøgende adfærd blandt nyankomne indvandrere i Danmark.
Efter præsentation af resultaterne følger et diskussionsafsnit, der går på tværs af delprojekterne.
Rapporten henvender sig bl.a. til pædagoger, lærere eller sundhedspersonale, der ønsker at få indblik i relevante sundhedsmæssige problemstillinger samt hvilke potentialer der er for at fremme indvandrere og etniske minoriteters sundhed – og derigennem integration og deltagelse – i det danske samfund.
Konklusion
Rapporten viser overordnet set at:
- Der er dårligt helbred blandt indvandreres spædbørn og børn/unge.
- Der er en høj forekomst af rygning, fysisk inaktivitet og fedme hos visse voksne indvandrergrupper, hvilket øger risikoen for diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
- Vanskeligheder med kontakt til sundhedsvæsenet forværrer disse problemer.
- Trivsel indebærer tryghed, nærvær, sociale relationer, økonomisk råderum, anerkendelse samt følelsen af at høre til i et fællesskab.
- Der er et potentiale i at fokusere på både sundhed og social støtte som en helhedsorienteret tilgang til bedre livskvalitet og bedre integration.
Metode
Da SULIM er et tværfagligt forskningsprojekt, anvendes der forskellige metoder og videnskabsteoretiske tilgange. Det betyder, at undersøgelsen bygger på både kvalitative interviews, observationer og visuelle metoder samt kvantitative spørgeskemaundersøgelser, registerbaserede undersøgelser og interventionsundersøgelser med forsøgs- og kontrolgrupper og før- og efter-studier.
Som led i delprojekterne indførtes der tre interventioner, der rettede sig mod henholdsvis gravide kvinder, små børn og voksne i forhold til sundhedssøgende adfærd.