Handicap og beskæftigelse 2019
Rapporten bidrager med viden til at understøtte, at flere personer med handicap kommer i beskæftigelse
Indhold
Personer med handicap er i væsentligt mindre omfang i beskæftigelse end personer uden handicap i Danmark. Denne undersøgelse skal bidrage med viden til at understøtte, at beskæftigelsessituationen for personer med handicap forbedres.
Rapportens formål er for det første at kortlægge beskæftigelsessituationen og udviklingen blandt personer med handicap og for det andet at belyse en række centrale beskæftigelsespolitiske indikatorer af betydning for beskæftigelsessituationen for denne gruppe. Der er i rapporten et særligt fokus på personer med et større selvoplevet handicap, fordi de har de største udfordringer og er længst væk fra arbejdsmarkedet.
Konklusion
De væsentligste resultater af undersøgelsen er:
- Næsten 700.000 personer i befolkningen i alderen 16-64 år har et handicap svarende til 21 pct. Andelen af personer med handicap er større i 2019 end i perioden 2008-2014.
- 45 pct. af personerne med handicap, svarende til 313.000 personer, har et større handicap. Det vil sige, at ca. 10 pct. af de 16-64-årige har et større handicap. Denne andel har været relativt stabil i perioden 2008-2019, mens andelen af personer med et mindre handicap er steget.
- 45 pct. af personerne med handicap oplever, at deres handicap begrænser dem i sociale sammenhænge, mens 66 pct. oplever væsentlige arbejdsmarkedsmæssige begrænsninger som følge af handicappet. De tilsvarende andele for personer med større handicap er henholdsvis 75 og 90 pct.
- 58 pct. af personerne med handicap er i beskæftigelse i 2019 mod 84 pct. af personerne uden handicap. Blandt personer med større handicap er 37 pct. i beskæftigelse.
Metode
Det primære datagrundlag for denne undersøgelse er Danmarks Statistiks Arbejdskraftundersøgelse (AKU) for fjerde kvartal 2019.