Handicap og beskæftigelse 2021
Denne rapport viser, at beskæftigelsesgabet mellem personer med og uden handicap har ikke været mindre siden 2008. Tilsvarende er andelen af personer med handicap, der står uden for arbejdsstyrken, den mindste siden 2008. Denne beskæftigelsesfremgang kan dog være påvirket af, at andelen med mindre handicap er vokset over tid. Beskæftigelsen er nemlig højere for denne gruppe end for gruppen med større handicap.
Indhold
I denne undersøgelse har VIVE kortlagt, hvordan beskæftigelsen i 2021 så ud for personer med handicap, og hvordan den har udviklet sig siden 2008. Undersøgelsen belyser også jobsøgning og sammenhæng mellem uddannelse og beskæftigelse blandt personer med handicap. Endelig afdækker undersøgelsen, hvad der karakteriserer beskæftigelsen for personer med handicap i både fleksjob og ordinære job.
Denne undersøgelse er også relevant i kraft af den brede politiske aftale fra 2018, der omhandler, at flere personer med et større handicap skal komme i beskæftigelse frem mod 2025. Det kan enten være i ordinært job eller i fleksjob. Undersøgelsen, bestilt af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), skal bidrage med viden, der kan være med til at forbedre beskæftigelsessituationen for personer med handicap.
Konklusion
I 2021 angav næsten hver fjerde 16-64-årige at have et handicap. Det svarer til flere end 800.000 personer. Cirka 300.000 af dem anfører, at de har et større handicap.
- Mindste beskæftigelsesgab og laveste andel af personer med handicap uden for arbejdsstyrken siden 2008
- 61 procent af personer med handicap er i 2021 i beskæftigelse, op imod 86 procent af personerne uden handicap. Den tilsvarende andel for personer med større handicap er 39 procent. Beskæftigelsesgabet mellem personer med og uden handicap er således på 25 procentpoint, hvilket er det mindste gab i perioden 2008-2021.
- 35 procent af personerne med handicap står i 2021 uden for arbejdstyrken. Blandt personer med større handicap drejer det sig om 58 procent. Også disse andele er de mindste i perioden 2008-2021. At stå uden for arbejdsstyrken betyder i denne undersøgelse, at man hverken er i beskæftigelse eller aktivt har søgt job inden for fire uger og kan begynde at arbejde inden for to uger.
- Udviklingen i tallene kan dog være påvirket af, at der siden 2008 har været en stigende andel af personer, der angiver at have et mindre handicap. Da denne gruppe har højere beskæftigelse end gruppen med større handicap, kan det have bidraget til den opgjorte beskæftigelsesfremgang.
- Personer med handicap har mere gavn af uddannelse
- Personer med handicap har generelt mindre uddannelse end personer uden handicap.
- Uddannelse øger sandsynligheden for beskæftigelse for både personer med og uden handicap. Men den positive sammenhæng mellem uddannelse og beskæftigelse ser ud til at være tydeligst for personer med handicap: Et stigende uddannelsesniveau forklarer 30 procent af stigningen i beskæftigelsesandel fra 2008 til 2021, når det gælder personer med handicap, mod kun 19 procent, når det gælder personer uden handicap.
- Mange i fleksjob oplever barrierer for jobmobilitet
- 15 procent af de beskæftigede med handicap har et fleksjob. Markant flere i fleksjob oplever, at deres handicap udgør en barriere for jobmobiliteten, end blandt beskæftigede med handicap, der har et ordinært job. Eksempelvis anfører 57 procent af personer med handicap i fleksjob, at deres helbredsproblem eller handicap har hæmmet deres mulighed for at skifte til et job i en anden branche eller på et andet fagområde. Den tilsvarende andel for de beskæftigede med handicap i ordinære job er 20 procent.