Modelprojekt om beskyttet beskæftigelse. Slutrapport
Omfanget af personer med handicap, som kommer i job på det almindelige arbejdsmarked er ikke stort nok. Derfor har Socialstyrelsen iværksat et modelprojekt, der skal bane vejen for en udvikling af beskyttet beskæftigelse i tættere tilknytning til arbejdsmarkedet.
Indhold
Denne rapport indeholder en evaluering af et modelprojekt med henblik på at bane vejen for en udvikling af beskyttet beskæftigelse i tættere tilknytning til arbejdsmarkedet. Projektet blev igangsat af Servicestyrelsen i 2008 som led i regeringens beskæftigelsesstrategi "Handicap og job". Projektets overordnede mål har været at udvikle og afprøve en helhedsorienteret indsatsmodel for den kommunale indsats om beskyttet beskæftigelse, hvor de personer med handicap, som har potentiale for beskæftigelse uden for værkstedernes matrikel, kommer i beskæftigelse på det almindelige arbejdsmarked.
Denne rapport er den sidste af tre evalueringsrapporter, som er blevet udarbejdet for at dokumentere implementeringen og resultaterne af modelkommunernes afprøvning af indsatsmodellen. Formålet med rapporten har endvidere været at tilvejebringe data til en endelig modelbeskrivelse, der kan fungere som en manual til andre kommuner, der ønsker at arbejde med at styrke deres indsats for at øge udplaceringen af borgere fra de beskyttede værksteder til det almindelige arbejdsmarked. Rapporten har derfor fokus på de opnåede resultater samt på at fremdrage anbefalinger og god praksis fra afprøvningen af indsatsmodellen.
Konklusion
Overordnet kan det konkluderes, at samtlige kommuner har skabt positive resultater, idet mange borgere er kommet i beskæftigelse på almindelige arbejdspladser, primært ekstern beskyttet beskæftigelse. Resultaterne er desuden overordentligt positive set i lyset af den finansielle krise og de kommunale besparelser, som har været en realitet i flere kommuner. Det har været langt vanskeligere end forventet, for nogle af kommunerne at finde arbejdspladser, som ville indgå i et samarbejde om beskæftigelse af borgere.
På baggrund af modelprojektets resultater bidrager evalueringen med en række anbefalinger, som kan læses i rapporten.
Metode
Modelprojektet er blevet gennemført i perioden november 2008 – januar 2011 i samarbejde med Allerød, Brøndby, Haderslev, Hillerød og Horsens kommuner. Projektet var finansieret af Beskæftigelsesministeriet, men har været forankret i Socialministeriet med Servicestyrelsen som faglig og praktisk ansvarlig. Rambøll Management Consulting har stået for udviklingen af den indsatsmodel, som de fem modelkommuner har afprøvet samt for projektledelse, processtøtte, kompetenceudvikling og evaluering af projektet.