Takster i kommunale botilbud 2007-2011
Undersøgelse af takstudviklingen siden kommunalreformen samt kortlægning af takstvæksten i kommunale botilbud med mange henholsvis få udenbys borgere.
Indhold
Undersøgelsens emne er prissætning og prisudvikling for botilbudspladser. En række spørgsmål om taksterne i kommunale botilbud belyses, herunder for eksempel hvilken betydning botilbuddenes størrelse, sammensætning og udvikling har for taksterne. Undersøgelsens resultater bygger på data fra de sociale rammeaftalers takstbilag og et spørgeskema til kommunerne.
Undersøgelsen viser, at den gennemsnitlige basistakst i kommunale botilbud under rammeaftalerne ikke har ændret sig siden kommunalreformen. Stigende enhedspriser på kommunale døgnpladser ser altså ikke ud til at være årsagen til de kraftigt stigende kommunale udgifter på botilbudsområdet. Omvendt har konkurrencen på markedet for botilbudspladser tilsyneladende ikke en prisdæmpende effekt. Tværtimod er basistaksterne fra 2009 til 2010 steget mest i botilbud med mange eksternt finansierede beboere. Der er således en vis tendens til, at adskilt budget- og betalingsansvar hæmmer budgetreduktioner på det markedslignende botilbudsområde. Fra 2010 til 2011 var tendensen dog ikke signifikant.
Basistaksten ligger i hele perioden på cirka 1.900 kr. pr. døgn eller 700.000 kr. pr. år i gennemsnit for en botilbudsplads. Dette gennemsnit dækker over betydelig variation i priserne for de enkelte tilbud. De fleste takster ligger mellem 1.200 og 2.500 kr. pr. døgn, svarende til mellem 440.000 og 900.000 kr. pr. år. Der er dog også væsentligt billigere og væsentligt dyrere tilbud.
Undersøgelsen omfatter døgnpladser i kommunalt drevne botilbud til voksne med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser, sindslidelser eller særlige sociale problemer. Desuden botilbud til midlertidige og længerevarende ophold efter Servicelovens §§ 107 og 108 samt botilbudslignende boformer eller bofællesskaber efter Almenboliglovens § 105.