Voksenhandicapundersøgelsen 2011 – Tema: Valg af egen bolig og konflikter borgerne imellem
En undersøgelse om mennesker med funktionsnedsættelser – valg af bolig, bofæller og konflikter mellem bofæller
Indhold
Temarapporten er en ud af fire temarapporter, der til sammen udgør Socialpædagogernes voksenhandicapundersøgelse i 2011. Undersøgelsen er en del af den forstærkede indsats på voksenhandicapområdet, som Socialpædagogerne gennemfører i perioden 2011-2012. Den foreliggende temarapport har fokus på borgernes mulighed for valg af bolig, og om der er naturlige fællesskaber bofæller imellem, når der er tale om boliger med flere beboere.
Konklusion
Undersøgelsesresultaterne peger bl.a. på:
- At mange borgere med behov for særlig støtte ikke selv bestemmer, hvor de vil bo. 49 % af respondenterne svarer, at kun få eller ingen af borgerne har haft mulighed for selv at vælge deres bopæl.
- I den forbindelse svarer 43 %, at grunden til, at borgerne ikke selv kunne vælge deres bopæl er, at de ikke fik andre tilbud.
- Når det drejer sig om forholdet imellem borgerne på tilbuddene, så svarer 59 %, at der i høj eller i nogen grad ofte er konflikter mellem borgerne.
- 46 % af respondenterne svarer, at der kun i ringe grad eller slet ikke er noget naturligt fællesskab borgerne imellem.
- Undersøgelsen tyder på, at der er en sammenhæng mellem et højt konfliktniveau og lidt interessefællesskab og valg af bolig. Jo flere af borgerne, der ikke selv har valgt deres tilbud, jo højere er konfliktniveaet imellem borgerne. Jo flere af borgerne, der ikke har valgt deres tilbud selv, jo mindre er det naturlige fællesskab mellem borgerne i tilbuddet. Den manglende selvbestemmelse i forhold til valg af bolig synes at have en negativ betydning for hverdagslivet for borgerne.
- Konfliktniveauet har, foruden at påvirke borgerne, også en negativ påvirkning på de medarbejdere, der er på botilbuddene. Mange bemærker, at konfliktniveauet imellem borgerne påvirker det psykiske arbejdsmiljø negativt.
Metode
Den samlede undersøgelse er tilrettelagt som et elektronisk spørgeskema med i alt 131 spørgsmål med tilhørende underspørgsmål.
Respondenterne er fundet via Socialpædagogernes medlemskartotek fordelt efter arbejdspladstyper og målgrupper. I alt har 1.565 medlemmer besvaret spørgeskemaet.