Brugernetværket
Et projekt om netværksetablering gennem brugerinddragelse.
Indhold
Fra 2004 til 2005 gennemførte botilbuddet Solbakken et projekt, der skulle understøtte og udbygge beboernes sociale netværk med fokus på brugerinddragelse.
Baggrunden for projektet var dels et ønske om at etablere et internt socialt netværk på tværs af bostedets fire afdelinger. Andet delmål var at supplere dette netværk med en personkreds udenfor Solbakken. Udgangspunktet var, at brugerindflydelse har væsentlig betydning for etablering og fastholdelse af sociale netværk. Brugerindflydelsens betydning blev undersøgt ved nedsættelse af et aktivitetsudvalg bestående af brugere.
I ønsket om at mindske den pædagogiske kontrol og vurdering, blev det udvalgets ansvar at diktere mål, indhold samt processen bag aktiviteterne på tværs af huset.
Under projektet blev nogle centrale dilemmaer synliggjort; medarbejderstyring kontra brugerstyring, institutionsrammen kontra et hverdagsliv som ung og faglige grundprincipper kontra brugernes behov.
Konklusion
Erfaringerne fra aktivitetsudvalget var, at det brugerstyrede aktivitetsudvalg kunne planlægge og gennemføre aktiviteter med et stærkere sammenhold som resultat. Med vigtige kodeord som initiativ og ansvar var brugerindflydelsen med til at udvikle kompetencer, der indgår som væsentlige redskaber i forhold til etablering og fastholdelse af sociale netværk. Eksempelvis kunsten at samarbejde, respekten for hinandens synspunkter og omsorgen for hinanden.
Stort set alle aktivitetsudvalgets medlemmer giver udtryk for, at de oplevede reel brugerindflydelse under projektforløbet og det netop har gjort projektet spændende og givende.
En udvidet og reel brugerindflydelse betyder imidlertid ikke nødvendigvis, at processen har været optimal og at resultaterne fuldt ud hensigtsmæssige. Det har fungeret efter hensigten på den måde, at det har været brugerne selv, der har styret processen, på både godt og ondt.
Dog havde aktivitetsudvalget i projektperioden ikke i nævneværdig grad forholdt sig til etablering af netværk med brugere udenfor Solbakken (andet delmål). Dette skyldtes formentligt, at det kun er de mest ressourcestærke brugere, der vil have overskud til at etablere netværk med andre unge udenfor Solbakken.
Metode
Rapporten tager udgangspunkt i en række interviews med projektets aktører. Der lægges i metoden vægt på, at rapporten skal understrege brugerperspektivet ved i særlig grad at fremhæve aktivitetsudvalgets udtalelser.