Pårørendeundersøgelse – undersøgelse af samarbejdet mellem de pårørende og Kofoedsminde
I denne rapport kan du læse om resultaterne fra Kofoedsmindes interne undersøgelse om de pårørendes oplevelser og tilfredshed omkring samarbejdet.
Indhold
På Kofoedsminde er man af den overbevisning, at pårørende har en stor positiv betydning for beboerne. Imidlertid har Kofoedsminde ikke et fyldestgørende billede af, hvordan de pårørende oplever mødet med hverdagen på institutionen, og om de har ønske om at blive mere informerede om eller involverede i det pædagogiske arbejde med beboerne. Formålet med denne undersøgelse er derfor at synliggøre de oplevelser, ønsker og behov, som pårørende måtte have til institutionen – for i fremtiden at kunne etablere aktiviteter til gavn for pårørende og beboere. Kofoedsminde er den eneste institution i landet med sikrede afdelinger for voksne udviklingshæmmede, som har begået alvorlig kriminalitet. Institutionen adskiller sig dermed fra andre sikrede institutioner, og derfor antages det, at en intern undersøgelse om netop pårørende til denne institution er nødvendig.
Det anbefales, at læseren som minimum læser de første fire afsnit i rapporten. I disse bliver undersøgelsens formål, baggrund og resultater beskrevet. Rapportens afsnit kan dog læses uafhængigt af hinanden. For at sikre så stor anonymitet som muligt refereres alle nævnte beboere som ”han” i rapporten.
Konklusion
Undersøgelsen viser et generelt billede af en gruppe pårørende, som er meget forskellige i deres opfattelse af og tilfredshed med Kofoedsminde. I den ene ende af skalaen er der en mindre gruppe pårørende, som er meget positive og tilfredse med Kofoedsminde, og i den anden ende af skalaen er der ligeledes en mindre gruppe pårørende, som er meget negative og utilfredse. Den største gruppe placerer sig i midten, hvor både positive og negative oplevelser influerer på deres billede af institutionen.
Det kan konkluderes, at de fleste pårørende har et ønske og behov om et bedre og højere informationsniveau samt et mere konstruktivt samarbejde. Det er manglende information, som fylder mest både i forhold til det første møde med Kofoedsminde og i forhold til dagligdagen på institutionen. Det kan endvidere konkluderes, at det at være pårørende til én, som er anbragt på Kofoedsminde, for mange af de adspurgtes vedkommende er forbundet med følelser som sorg, skyld, skam eller afmagt. Dette er en viden, som på mange måder forpligter. Den professionelle tilgang må være at behandle de pårørende med ekstra stor forståelse og samarbejdsvillighed.
Metode
Rapporten bygger på en kvalitativ undersøgelse, som er blevet gennemført i perioden februar 2009 til juni 2010. I denne periode har der været ca. 50 beboere på institutionen.