Det handicappede samfund - om brugerinddragelse og medborgerskab
En analyse af, hvilke forudsætninger der skal være opfyldt for, at mennesker med funktionsnedsættelse kan realisere deres medborgerskab
Indhold
Bogen er en del af et større socialministerielt analyseprojekt med fokus på: Ældre udviklingshæmmede, Magt og tvang, Økonomiske vilkår for mennesker i botilbud, Arbejde og beskæftigelse, Integration, Udviklingshæmmede og familiepleje, Yngre fysisk udviklingshæmmede samt Plejehjem og ældreboliger.
Bogens primære fokus er ikke på de handicappede, men derimod er fokus rettet imod omgivelserne, og disses betydning for den enkelte persons medborgerskab og mulighed for inddragelse i eget liv. Målet med bogen er således at bidrage med viden om, hvordan omgivelserne forstår og fortolker den handicappedes situation og den indsats, som den offentlige sektor må bidrage med i forhold til den enkeltes livsudfoldelse.
Indledningsvis diskuteres, hvilke mekanismer i samfundet det er medvirkende til både integration og udstødelse. Dernæst beskrives hvilke styringsmekanismer i den offentlige sektor, der medvirker til negligering af den handicappedes verden. Afslutningsvis beskrives hvilke metoder, der kan være bidragene til, at den handicappede inddrages i udviklingen af den offentlige sektor.