Hvad handicapidrætten kan gøre for samfundet – en evaluering af Handicapidrættens Videnscenter
Udviklingsarbejde om, hvordan handicapidræt fremmes
Indhold
Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) har foretaget tre evalueringer af Handicapidrættens Videnscenter, som er foregået i perioden fra 1995, hvor Videnscentret blev etableret, og tre år frem.
Handicapidrættens Videnscenter har som formål at opsamle og formidle erfaringer med handicapidræt, således at erfaringerne kan benyttes til udvikling i andre samfundssektorer. Idegrundlaget bag Handicapidrættens Videnscenter bygger således på en handicapstrategi, hvor intentionen er at anvende erfaringer og ideer fra handicapidrætten inden for genoptræning, uddannelse beskæftigelse mv.
Denne evaluering er den sidste af de tre evalueringer foretaget af CASA inden for Videnscentrets forsøgsperiode, og har til formål:
• At indkredse og beskrive idégrundlaget for Videnscentret og dets handicapstrategi
• At betragte Videnscentrets handicapstrategi og idégrundlag ud fra en samfundsmæssig belysning
• At analysere i hvor høj grad det er lykkedes at implementere det idémæssige grundlag, samt at analysere hvilken gennemslagskraft Videnscentrets handicapstrategi har haft i forhold til andre samfundssektorer
• At diskutere perspektiverne for det fremtidige arbejde for Handicapidrættens Videnscenter.
Konklusion
Videnscentrets idégrundlag bliver i evalueringen indkredset til at omhandle et bidrag til at skabe samfundsmæssig modernisering og fornyelse fra neden.
Det konkluderes i evalueringen, at Videnscentret på flere områder har levet op til de oprindelige forventninger. De områder, hvor Videnscentrets målsætninger er indfriet, er i forhold til arbejdet med, at:
• Etablere et højt beredskab af viden om handicapidræt
• Udbrede og forankre anvendelsen af handicapidræt i andre samfundssektorer
• Skabe en lang række forskellige job på særlige vilkår til personer med funktionsnedsættelser.
Det konkluderes ligeledes, at Videnscentret har igangsat aktiviteter inden for områderne undervisning, uddannelse og jobskabelse, mens der kun i mindre grad har været fokus på områderne forebyggelse, sundhedsfremme og livskvalitet.
Det anbefales blandt andet i evalueringen, at Videnscentret fremadrettet har fokus på:
• At undersøge i hvilket omfang handicapidrætten kan bidrage til en udviklingsproces på rehabiliterings- og behandlingsområdet
• At arbejde videre med indsatser relateret til kvalificerende kurser og videregående uddannelser
• At der fokuseres mere på Videnscentrets rolle som rådgiver, videreformidler og ekspert.
Metode
Evalueringen bygger på to kvalitative interviewundersøgelser. Det ene er foretaget blandt 44 samarbejdspartnere på handicapområdet, mens det andet interview bygger på 45 interview med mennesker på jobskabelsesområdet.
Derudover er der til udarbejdelsen af evalueringen gjort brug af Videnscentrets materiale om målsætninger, idégrundlag, strategier og metoder.