Normaliseringens periode - Dansk åndssvageforsorg 1940-1970 med særligt fokus på forsorgschef N.E. Bank-Mikkelsen og udviklingen af Statens Åndssvageforsorg 1959-1970
Du kan i denne bog læse om Birgit Kirkebæks projekt med at beskrive udviklingen i den danske åndssvageforsorg.
Indhold
Bogen falder i to dele:
- Første del omhandler perioden 1940-1959, hvor der offentligt - ud fra en række enkeltsager - blev rejst stærk kritik af den måde, forsorgen for åndssvage blev udøvet på. Kritikken kom især fra forældre og pårørende, som var begyndt at organisere sig i interesseorganisationer som for eksempel Landsforeningen "Nervelidendes og Aandssvages Interesser" og "De samvirkende Forældreforeninger".
- Anden del omhandler perioden 1959-1970, hvor Bank-Mikkelsen, aktiv debattør i den offentlige debat som fortaler for den reelle gennemførelse af grundlæggende rettigheder for psykisk udviklingshæmmede til undervisning, bolig og arbejde, via sin chefstilling i Statens Åndssvageforsorg under Socialministeriet skal til at forvalte det, han selv tidligere havde været pennefører på. Birgit Kirkebæk viser, at dette slet ikke var så let, som man umiddelbart skulle tro. Dels bryder de modsætninger, der allerede gjorde sig gældende i det tidligere udvalgsarbejde, af og til ud i lys lue. Modstanden kom især fra en lille håndfuld af de overlæger fra åndssvageforsorgen, som hele tiden havde været imod ændringerne i åndssvageloven. Dels oplever Bank-Mikkelsen den anden side af at gennemføre et paradigmeskift. Nemlig at de politiske bevillinger slet ikke står mål med de intentioner, der lå i loven.
Bogen består af 14 kapitler, der alle starter med et sidespring fra hovedtemaerne, hvor Kirkebæk lader tidens egne tekster komme til orde. Hun har haft adgang til Bank-Mikkelsens arkivalier og har gennemlæst et enormt materiale af breve, korrespondance, artikler (trykte og udkast), referater m.v. Dette afspejler på godt og ondt også bogens opbygning.
Det er en videnskabelig afhandling - ikke en lærebog om normalisering. Det er heller ikke en biografi om Bank-Mikkelsen, men snarere en kortlægning af, hvordan han gennem tale og skrift og alliancer forsøgte at dagsordenssætte en ny diskurs om åndssvaghed samt hvilke kræfter, han var oppe imod. Bogen er spækket med citater fra notater, referater, breve, taler, forhandlinger m.v.