Vi skal jo hjælpe hinanden
Her kan du læse om et pilotprojekt, hvor en række mennesker med udviklingshæmning har meldt sig som frivillige besøgsvenner.
Indhold
Rapporten indledes med en række fortællinger om frivillige relationer mellem frivillige besøgsvenner med udviklingshæmning og modtagere af denne frivillige indsats, hvoraf det fremgår, at pilotprojektet gør en positiv forskel for både den frivillige og modtageren.
Rapporten indeholder en redegørelse af, hvilke faktorer, der typisk skal tages hensyn til i den frivillige relation. I nogle tilfælde kan der ifølge rapporten være brug for, at nogen hjælper den frivillige med den frivillige relation. Dette kan være en koordinator; den frivilliges hjemmevejleder, kontaktperson eller pårørende; eller modtagerens støttepersonale eller pårørende.
I rapporten kan du læse en vejledning til, hvad du kan gøre i disse forskellige roller for at igangsætte/udvikle relationen mellem frivillig og modtager. Her indgår der også en vejledning til henholdsvis den frivillige og modtageren i forhold til, hvilke udfordringer de henholdsvis kan møde, samt hvordan man melder sig.
Rapporten indeholder konkrete erfaringer fra og udtalelser om projektet. Erfaringerne er inddelt i fire faser:
- Finde frivillige og modtagere – skabe netværk og danne grobund for projektet
- Matchningen – én til én
- Etablering af relationen
- Indblanding når relationen kører af sig selv
Udover denne rapport, er der også blevet lavet en video om projektet, som du kan bestille på www.sus.dk.
Metode
Rapporten bygger på kvalitative data i form af konkrete erfaringer fra de frivillige såvel som modtagerne af den frivillige indsats. Desuden indgår der udtalelser fra blandt andre formanden for Udviklingshæmmedes Landsforbund samt centerlederen for Center for frivilligt socialt arbejde.