Evaluering af gruppeforløb om rusmidler og skadevirkning til borgere med udviklingshæmning
Der er særlig efterspørgsel på behandlingsmetoder og redskaber, som er særligt udviklet og tilpasset til borgere med udviklingshæmning eller lignende kognitive vanskeligheder og samtidigt et problematisk forbrug af rusmidler. Metodecenteret har derfor udviklet konceptet Rusmidler og skadevirkning. I denne rapport kan du læse den første evaluering af gruppekonceptet, som ikke er set tidligere i dansk kontekst.
Indhold
Denne evaluering fra Metodecenteret giver et uddybende indblik i, hvordan konceptet Rusmidler og skadevirkning har udfoldet sig både før, under og efter at tolv tilmeldte deltagere har gennemgået to gruppeforløb. Metodecenteret har tidligere udgivet en rapport om selve konceptet, som kortfattet er et gruppeforløb, der er udviklet specielt til borgere med udviklingshæmning eller lignende kognitive vanskeligheder. Du kan læse meget mere om selve konceptet samt finde rapporten her .
De væsentligste resultater fra evalueringen viser blandt andet at omkring halvdelen af deltagerne, der gennemførte et helt gruppeforløb, har ændret deres forbrugsadfærd i en positiv- og mindre problematisk retning. Det er dog essentielt at gruppen er særligt tilrettelagt i forhold til deltagernes kognitive forudsætninger og behov.
Derudover fremhæver både deltagere og facilitatorerne i gruppeforløbet, at selve gruppeformatet er godt struktureret, og dermed bidrager med motivation og støtte. Deltagerne mener ligeledes at de lære at dele følelser, ord og sprog omkring deres misbrug, hvilket bidrager til oplevelsen af et ligeværdigt og særligt socialt fællesskab for borgeren. Da der sker en spejlingseffekt mellem deltagernes problemer og løsninger, ser den enkelte deltager sit misbrug i et fælles lys, hvilket samtidigt mindsker følelsen af ensomhed, skyld og skam.
I rapportens afslutning kan der læses en række anbefalinger til konceptets videre udvikling og implementering.