Forebyggelse i et handicapperspektiv: Tidlige og forebyggende indsatser til voksne borgere med varige funktionsnedsættelser
Hvad ved vi om tidlige eller forebyggende indsatser for mennesker med funktionsnedsættelser? Det prøver denne undersøgelse at skabe et overblik over.
Indhold
Denne undersøgelse har til formål at undersøge, hvad der findes af viden om tidlige eller forebyggende indsatser til voksne borgere med handicap samt hvilke typer af indsatser, der kan identificeres på dette område og hvilken viden, der findes om disse typer af indsatser.
Undersøgelsen skal gøre viden om indsatserne tilgængelig for kommunerne for at sikre, at borgere med funktionsnedsættelser tilbydes den bedst mulige støtte. Undersøgelsen er delt op i to dele; et litteraturstudie og en række interviews med fire udvalgte videnspersoner.
Litteraturstudiet har identificeret og undersøgt tre typer af indsatser:
- Indsatser med fokus på netværk og nære støttestrukturer omkring borgeren
- Indsatser med fokus på sundhedsfremme
- Indsatser med fokus på beskæftigelse
Undersøgelsen er bygget op omkring følgende kapitler:
- Indledning og opsummering
- Metode
- Tidlig indsats og forebyggelse i en kontekst af allerede eksisterende funktionsnedsættelser
- Litteraturstudiet
- Udsagn fra videnspersoner
- Diskussion
- Perspektivering
- Konklusion
Konklusion
Undersøgelsen konkluderer, at tidlige eller forebyggende indsatser for borgere med funktionsnedsættelser er et underbelyst felt i forskningen. Det er vigtigt, at der i fremtiden skabes mere viden omkring disse indsatser, til benyttelse for de praktikere, der arbejde med indsatserne til hverdag.
Metode
Første del af undersøgelsen er et litteraturstudie, der er lavet på baggrund af en systematisk litteratursøgning i danske og internationale databaser. Studierne er behandlet tematisk.
Anden del af undersøgelsen bygger på interviews med to forskere (fra SFI og Metropol) og to praksispersoner (fra KL og Danske Handicaporganisationer).