Hvidbog: Marte Meo metoden - til styrkelse af omsorg og nærvær på ældreområdet
Herning Kommune har i dette projekt anvendt den videobaserede Marte Meo-metode til at skabe sammenhæng og vidensdeling, så omsorg og nærhed styrkes i ældreplejen.
Indhold
Det anslås, at der i Danmark er godt 87.000 mennesker på 65 år eller derover, som lever med demens. Antallet forventes at vokse til mere end 134.000 mennesker i 2035 som følge af det stadig stigende ældresegment. Dette skaber et ekstra pres på den i forvejen belastede hverdag inden for ældreområdet, hvor udfordringer og bekymringer omkring fastholdelse og rekruttering af medarbejdere er på dagsordenen.
Herning Kommune har gennem mere end 20 år skabt både mærkbare og målbare resultater ved at anvende Marte Meo-metoden i ældreplejen.
I et arbejdsmiljøprojekt fra 2016–2017, hvor Marte Meo blev anvendt som grundlæggende metode, var tre plejecentre fra Herning Kommune involveret. Projektet gav mærkbare resultater, hvor voldsindberetninger fx samlet set blev reduceret med 62%. Dette skabte større arbejdsglæde hos medarbejderne og bedre trivsel for beboerne.
Som den eneste kommune i Danmark har Herning Kommune fået certificeret to plejecentre som Marte Meo institutioner. Der stilles store faglige krav til en sådan certificering, hvor alle medarbejdere – inklusive tandlægen, frisøren, køkkenpersonalet og pedellen – bliver introduceret til, og undervist i, Marte Meo metoden.
Marte Meo metoden løser ikke alle udfordringerne på ældreområdet, men den skaber retning, et fælles fagligt ståsted, fokus på kommunikation og udvikling i relationerne, samt er grobund for faglig viden og samskabelse mellem menneskene med demens, de pårørende og medarbejderne i ældreomsorgen.
Hensigten med denne hvidbog er at inspirere andre kommuner, der ønsker at anvende Marte Meo metoden på ældreområdet, til at styrke omsorg og nærvær, samt skabe større trivsel hos både mennesker med demens, pårørende og medarbejdere. Hvidbogen indeholder også beskrivelser af og erfaringer fra projektet ”Tid til at lære – Tid til at leve” – et projekt, som Herning Kommune fik puljemidler til at gennemføre. Projektet var umiddelbart målrettet demensomsorgen, men Marte Meo-metoden er generelt anvendelig for hele ældreområdet. Derfor optræder begreberne ældreplejen og ældreomsorgen flere steder i hvidbogen.
Målgruppen for projektet har både været pårørende til borgere med demens og fagpersoner.