Ingen mad gør gavn, før den er spist
I dette hæfte kan du få viden om og inspiration til medinddragelse af klienter med funktionsnedsættelser i forbindelse med tilberedning af måltider.
Indhold
Hæftet er skrevet på baggrund af de erfaringer, økonoma Birgit Boe Jørgensen har fra sit arbejde med mennesker, som er født døvblinde. Når man ikke kan se og høre, bliver lugtesansen (hvis den er intakt) den eneste fjernsans, der kan hjælpe med at informere om, hvad der sker uden for en armlængdes afstand. Al anden information får de via de personer, som er omkring dem. Måske er det en af grundene til, at mange af beboerne på CDH – Center for døvblindhed og høretab synes, det er herligt at opholde sig i køkken- og spiseområdet. Her har de mulighed for at sanse og reflektere over omgivelserne uden, at de behøver at vente på, at en pædagog har tid og mulighed for at fortælle dem, hvad der sker.
De problemstillinger, der beskrives i hæftet, er der nok mange, der kan nikke genkendende til, selv om de ikke arbejder inden for døvblindefeltet. Målgruppen for hæftet er derfor professionelle, som er involveret i måltiderne omkring mennesker med svære funktionsnedsættelser - både fysiske, psykiske eller sansemæssige funktionsnedsættelser. Ingen er i tvivl om, at kost og ernæring er helt grundlæggende for overlevelse. Netop derfor ses selve ernæringen som det vigtigste, og vi kommer måske til at overse, hvad rammerne omkring kostindtaget betyder ― men Birgit Boe Jørgensen argumenterer for, at alle mennesker, uanset forudsætninger, har krav på gode madoplevelser, og derfor har hun indført begrebet måltidspolitik på CDH.
Læseren vil mange steder i teksten finde beskrivelser af rammerne for ikke kun måltiderne, men også for tilberedning og forberedelse af dem. Hæftet indeholder kapitler om: medinddragelse, kost- og måltidspolitik, madens vej – før, under og efter indtagelse, aktivitet sammen i køkkenet, madoplevelser i det fri, samtaler og måltider, kost og individuelle behov, madens konsistens, sondemad, kulinarisk sensorik – at kunne bedømme mad ud fra vores sanser, tværfaglighed og opskrifter.