Man vil stadig gerne have lov til at være mor… – Om forældre med erhvervet handicap, der bor på botilbud
Kortlægning af mennesker med senhjerneskades mulighed for at udfolde deres forældrerolle
Indhold
Kortlægningen er blevet til på baggrund af deltagelse af 67 personer indenfor målgruppen, fordelt på 51 mænd og 16 kvinder, bosat i 25 botilbud. Størstedelen af målgruppen i publikationen har levet et almindeligt familieliv inden personen erhvervede sin hjerneskaden og flyttede i botilbud.
Undersøgelsen viser: De fysiske og/eller kognitive funktionsnedsættelser medfører en række barrierer for den enkeltes forældreudfoldelse, herunder blandt andet deltage i fysiske aktiviteter.
- De har svært ved at huske deres børn og har nedsat initiativ, der besværliggør en kontinuerlig kontakt med børnene.
- Organisatorisk er botilbuddene meget forskellige og personalet håndterer forældreskabet uensartet og har sjældent en struktureret plan for håndteringen.
- Endeligt kan boligforholdene ligeledes være medvirkende til udfordringer i samværet. Eksempelvis hvis boligen er for lille til overnatning eller der kun er et rum, hvilket kan være en barriere i forbindelse med personlig hygiejne m.m.
Konklusion
Kortlægningen vurderer, at der skønsmæssigt er 80-100 personer med en erhvervet hjerneskade i Danmark, der er forældre til børn under 18 år, og som bor i botilbud.
Undersøgelsen viste, at forældrene i høj grad ønsker et aktivt samvær med deres børn, men at der på botilbuddene ikke er retningslinjer for, hvordan personalet kan imødekomme dette og at der på botilbuddene er organisatoriske og logistiske barrierer for forældreskabet.
Metode
Metodisk er kortlægningen blevet til ved hjælp af:
- Litteraturstudie, herunder gennemlæsning af andre undersøgelser, projekter og evalueringer.
- Telefoninterviews med fagpersoner og faglige organisationer.
- Elektronisk rundspørge til samtlige relevante botilbud i Danmark.
- Kvalitative interview med fire forældre og to voksne børn.
- To kvalitative fokusgruppeinterview med personale.