Psykoterapeutisk guide til behandling af mennesker med kognitive funktionsnedsættelser udsat for seksuelle overgreb - Evaluering
Et litteraturstudie, der har gennemgået udenlandsk litteratur om seksuelle overgreb på borgere med kognitive funktionsnedsættelser, konkluderer, at borgere med kognitive funktionsnedsættelser har en væsentlig risiko for at blive udsat for seksuelle overgreb.
Indhold
Ovennævnte litteraturstudie peger endvidere på, at det er muligt at nedsætte risikoen for seksuelle overgreb begået mod mennesker med kognitive funktionsnedsættelser igennem forebyggelsesinitiativer. Endvidere viser studiet, at de følgevirkninger, borgere med kognitive funktionsnedsættelser har af seksuelle overgreb, er sammenlignelige med følgevirkninger for tilsvarende borgere i den øvrige befolkning. Det er derfor væsentligt, at borgere med kognitive funktionsnedsættelser udsat for seksuelle overgreb tilbydes relevant behandling.
Du kan i denne rapport læse om en af de behandlinger, der er udviklet specifikt til borgere med kognitive funktionsnedsættelser, der har været udsat for seksuelle overgreb, nemlig en psykoterapeutisk guide. I rapporten kan du læse om, hvordan guiden er implementeret i praksis, hvilke faktorer i implementeringsmiljøet der har indvirket på arbejdet med guiden, samt hvilken virkning behandlingen har haft for borgerne.
Konklusion
Evalueringen viser blandt andet, at:
- Hovedparten af de klienter, der har gennemført behandlingsforløbene med en psykoterapeutisk guide, er kvinder. Kun to ud af de 25 klienter er mænd.
- Syv ud af ti klienter bor på et støttetilbud med enten dag- eller døgnbemanding. Knap syv ud af ti klienter er diagnosticeret med udviklingshæmning, mens ca. to ud af ti har en hjerneskade og kun én ud af ti har en Autisme Spektrum Forstyrrelse.
- Mere end otte ud af ti klienter har været udsat for flere seksuelle overgreb. For tre ud af ti er overgrebet begået af både flere forskellige personer og af samme person.
- Hovedparten af klienterne har oplevet en positiv virkning på tværs af de følgevirkninger, der typisk kan spores efter seksuelle overgreb. Det kommer til udtryk ved, at de i mindre grad er påvirket af deres følgevirkninger efter behandlingsforløbet, når der sammenlignes med situationen inden behandlingsforløbet. Eksempelvis oplever klienterne, at de har det bedre i deres hverdag, sover bedre om natten, og er blevet mere selvhjulpne.
- Det kan være svært at udvikle klienternes mestringsstrategier med et forbyggende sigte, da klienterne ofte har en mere risikobetonet adfærd sammenlignet med andre borgere uden kognitive funktionsnedsættelser. Dette kommer blandt andet til udtryk ved, at de fastholder kontakt med krænkeren eller ofte opsøger mænd eller kvinder via datingsites eller sociale medier.
- Behandlerne vurderer, at systematisk arbejde med psykoedukation har haft en positiv virkning for klienterne. Eksempelvis har klienterne fået en større forståelse for sammenhængen mellem opvækstvilkår og deres behov for nærvær og omsorg, som kan være nogle af de faktorer, der kan udløse risikoadfærd.
- Opbakning fra klientens nærmiljø, herunder især støttetilbuddet, er et centralt forhold, som indvirker positivt på implementeringen af den psykoterapeutiske guide og behandlingsforløbet.
For flere resultater se afsnittet "Konklusion" side 8.