Spiserobot til borgere med fysisk handicap
Borgere med fysisk handicap kan blive mere selvhjulpne med spiserobot, ligesom spiserobotter kan reducere den tid, medarbejderne bruger til at made de pågældende borgere. Det er konklusionen i denne evaluering fra Socialstyrelsen
Indhold
I perioden januar 2011 til maj 2012 har Socialstyrelsen gennemført afprøvning af spisemaskine til personer med fysisk funktionstab.
Ideen og formålet med projektet har været at gøre personer med funktionsnedsættelse i arme og hænder, som bliver madet ved måltiderne, helt eller delvis selvhjulpne ved brug af spiserobotter, og at vurdere både de kvantitative og kvalitative gevinster ved brug af spiserobot.
Konkret har evalueringen fokuseret på følgende fire hovedområder:
- Arbejdskraftbesparelse/økonomi
- Beboernes samspil med teknologien/livskvalitet
- Medarbejdernes oplevede arbejdsmiljø/arbejdsprocesser
- Teknologiens funktion og stabilitet.
Konklusion
Evalueringen viser blandt andet at:
- Den nødvendige assistance pr. måltid pr. beboer er væsentligt reduceret.
- Beboernes samspil med teknologien/livskvalitet gav anledning til overvejende positive erfaringer med oplevelse af øget selvstændig og forbedret livskvalitet. Enkelte negative erfaringer er dog også rapporteret.
- 93 % af medarbejderne mener, at spiserobotterne har hjulpet på beboernes selvhjulpenhed.
- Måden hvorpå spiserobotten introduceres, implementeres og ´følges op´ på er - ligesom visitationen - meget afgørende i forhold til hvordan udfaldet bliver. I rapporten gives en række råd til denne implementering.
Metode
I alt har 25 borgere fra syv forskellige bosteder anvendt spiserobot ved mindst to af tre daglige måltider. Deltagerne er blevet visiteret på baggrund af en række inklusionskriterier, herunder bl.a. krav om motivation fra beboerens side, helbredsmæssige krav og en forventning om at opnå at kunne spise selv med spiserobotten.
Projektet er foretaget i samarbejde med Aalborg Kommune, Horsens Kommune, Lolland Kommune, Ballerup Kommune og det regionale botilbud Jonstrupvang.
Projektet er støttet af Fonden for Velfærdsteknologi.