Anbefalinger til at arbejde traumebevidst i den sociale indsats med voksne
Social- og Boligstyrelsen har udarbejdet fire anbefalinger til, hvordan sociale indsatser kan samarbejde traumebevidst med voksne borgere. Anbefalingerne er særligt rettet mod ledere og medarbejdere, der arbejder med mennesker i socialt udsatte positioner
Indhold
Denne publikation indeholder fire anbefalinger til, hvordan sociale indsatser kan samarbejde traumebevidst med de voksne borgere, som de møder. Den omfatter også råd til hvilke organisatoriske forudsætninger, der skal opfyldes for at kunne arbejde systematisk med anbefalingerne. Anbefalingerne er særligt målrettet samarbejdet med mennesker i socialt udsatte positioner.
Det kan fx være mennesker, som lever i hjemløshed, som har et problematisk forbrug af rusmidler, som er i prostitution, som lever med vold i nære relationer, eller som er psykisk sårbare. Ofte vil det være mennesker, som har flere end en af disse udfordringer. Det kan også være mennesker, som er i risiko for at udvikle en af de nævnte problemstillinger.
En traumebevidst tilgang skal bidrage til, at en borger med traumer får et godt udbytte af sin indsats og dermed bedre muligheder for at leve det liv, vedkommende drømmer om. Tilgangen indebærer et fokus på at give borgeren en oplevelse af tryghed, kontrol og ejerskab og dermed på at forebygge traumereaktioner. Denne måde at samarbejde på kan også medføre større arbejdsglæde hos medarbejdere og ledere.