Anbefalinger til god kvalitet på botilbud i socialpsykiatrien: Indsatskatalog om recovery-orienteret praksis på botilbud i socialpsykiatrien
Hvordan kan mennesker med psykiske vanskeligheder hjælpes til at leve et godt liv og indfri deres ønsker, håb og drømme? Det sætter Socialstyrelsen fokus på i en ny udgivelse med syv anbefalinger til, hvordan man kan styrke kvaliteten på botilbud i socialpsykiatrien.
Indhold
Socialstyrelsens udgivelse bygger på aktuel viden fra praksis og forskning, og giver konkrete og praksisnære anbefalinger til og eksempler på, hvordan man kan arbejde recovery-orienteret på botilbud for mennesker med psykiske vanskeligheder.
Anbefalingerne kan bruges af medarbejdere og ledere på socialpsykiatriske botilbud. Dels som inspiration til det daglige samarbejde med borgerne, der bor på botilbuddet, og dels som inspiration til udvikling af botilbuddets praksis. Anbefalingerne kan også anvendes mere strategisk i arbejdet med at udvikle botilbudsområdets strategier, visioner og mål.
Udgivelsen er udarbejdet i et samarbejde mellem Socialstyrelsen, Socialt Udviklingscenter SUS, Københavns Professionshøjskole og VIVE med input fra blandt andet en række brugerorganisationer, faglige organisationer og repræsentanter fra botilbud.
Konklusion
Anbefalingerne for god kvalitet på socialpsykiatriske botilbud er:
- Se borgeren som ekspert i eget liv og tag udgangspunkt i borgerens egne perspektiver.
- Arbejd med mål og opfølgning med udgangspunkt i borgerens ønsker og behov.
- Samarbejd med borgeren om at skabe et trygt og hjemligt miljø på botilbuddet.
- Respektér borgerens private hjem, og skab fleksible fællesområder.
- Støt borgeren i at deltage i fælleskaber og aktiviteter, som giver borgeren større trivsel.
- Hav fokus på borgerens sundhed.
- Koordinér og skab sammenhæng i borgerens indsats sammen med borgeren.
Metode
Anbefalingerne er udarbejdet på baggrund af to andre udgivelser:
1) Kortlægning af god kvalitet i praksis på botilbud. En kvalitativ undersøgelse af kvalitet på botilbud for mennesker med psykiske vanskeligheder.
Udgivelsen belyser kvalitet på botilbud ud fra fem forskellige perspektiver: Borger, praksis, ledelse, fagekspertisen og litteraturen.
I kortlægningen kan man også finde en række eksempler på, hvordan man kan arbejde recovery-orienteret, og hvad det kræver at implementere denne tilgang i praksis. Kortlægningen kan dermed ses som et supplement til indsatskataloget.
2) Litteraturstudiet Kvalitet på botilbud. Et litteraturstudie om kvalitet på botilbud for mennesker med psykiske vanskeligheder (2020).
Litteraturstudiet udgør en væsentlig del af vidensgrundlaget for anbefalingerne.