Brugeroplevelser - Inspiration til god praksis for den psykiatriske indsats til mennesker med svære personlighedsforstyrrelser i Viborg Amt
Inspiration til god praksis for den psykiatriske indsats i Viborg Amt.
Indhold
Som en del af et større projekt til udvikling af psykiatrien i Viborg Amt er fire udvalgte personer med personlighedsforstyrrelser blevet interviewet. Hensigten med interviewene er at opnå viden og indsigt i brugernes kontakt og møde med såvel behandlingspsykiatrien som socialpsykiatrien. Formålet med undersøgelsen og beskrivelsen af resultaterne er at opkvalificere indsatsen til mennesker med personlighedsforstyrrelser.
Rapporten fremanalyserer, på baggrund af det indhentede datamateriale, fælles træk for den gode oplevelse med den psykiatriske indsats ud fra brugernes perspektiver. Rapporten ”Brugeroplevelser” holder bevidst ikke interviewpersonernes udsagn op mod eksisterende teori. Det skyldes, at rapportens formål udelukkende er et forsøg på at få interviewpersonernes udtalelser, oplevelser og erfaringer til at stå klart frem i al deres enkelthed.
Konklusion
Rapportens undersøgelse viser følgende:
- De interviewede personer udtrykker overordnet, at de mangler information fra og dialog med systemet om forhold i relation til det at få stillet en diagnose og få besked og viden om, hvad deres specifikke lidelse kan indebære. De fortæller, at de langt hen ad vejen oplever, at systemet er præget af en kassetænkning i forhold til diagnoser.
- De interviewede oplever, at erkendelse og accept af deres lidelse er en svær proces. Dette kan bl.a. hænge sammen med de fordomme, der eksisterer om, hvad det vil sige at have en psykisk lidelse.
- Interviewpersonerne sætter ord på, at de selv har en væsentlig rolle i forhold til at forbedre deres tilstand og generelt i forhold til behandlingen af deres lidelse.
- Interviewpersonerne udtrykker en dobbelt oplevelse ved at være under medicinsk behandling – både bivirkninger og positive effekter fremhæves, men de negative effekter fylder mest. Interviewpersonerne fremhæver et ønske om et liv uden brugen af medicin.
I mødet med det psykiatriske system fremhæves følgende ønsker:
- At blive set på som et helt menneske
- At der bliver set på og talt til den raske del af personen i hele forløbet
- At personale/behandlere giver noget af sig selv i mødet
- At opleve at blive en del af en god dialog, karakteriseret ved sparring og forståelse
- At møde fleksibilitet
- At pårørende inddrages
Metode
Undersøgelsen bygger på dokumentationsarbejde samt kvalitative interview. Til interviewundersøgelsen blev der udarbejdet en spørgeguide, der fokuserede på følgende temaer:
- Interviewpersonernes egne opfattelser af, hvad diagnosen personlighedsforstyrrelser betyder og indebærer
- Mødet med det psykiatriske system
- En vurdering af den faglige indsats (hvad karakteriserer den gode/dårlige indsats).