De + mens
Fremfærd Ældre sætter fokus på, hvordan hverdagen kan gøres lettere for borgere med demens samtidig med, at der er øje for personalets arbejdsvilkår og trivsel.
Indhold
400.000 danskere lever med en demenssygdom i familien. Der har derfor i det seneste år været et øget fagligt og politisk fokus på området. Regeringen har igangsat en demenshandlingsplan, som skal udvikle redskaber til medarbejdere, borgere og pårørende. Fremfærd Ældre er en ud af flere aktører, som arbejder med initiativer på demensområdet. Her er der fokus på, hvordan hverdagen kan gøres lettere for borgerne, samtidig med, at der øje for personalets arbejdsvilkår og trivsel. Dette magasin samler op på et af Fremfærd Ældres projekter i en kombination af anden nyttig viden på området.
Magasinet indeholder en sammenkobling af den nyeste viden og forskning på demensområdet. Magasinet er opdelt efter viden, værktøjer, perspektiver og inspiration. Det behøver derfor ikke at læses fra A-Z, men kan i stedet anvendes til at læse de specifikke artikler og sektioner der har ens interesse, og som man ønsker at finde mere viden omkring.
Magasinet er derudover en opsamling på Fremfærd Ældres demensprojekt, hvor man ønskede at besvare spørgsmål som: Hvordan skaber man det bedste liv for mennesker med demens og deres pårørende? Og Hvordan udvikler man lokale læringsmiljøer på bl.a. plejecentre og i hjemmeplejen, så man får et kompetenceløft hos ledere og medarbejdere?
Metode
Fremfærd Ældres demensprojekt tog afsæt i en undersøgelse af syv kommunale plejecentre over et halvt år. Her eksperimenterede man med forskellige læringsformer, der skulle tage udgangspunkt i dagligdagen for beboerne, medarbejderne og lederne. Udgangspunktet for projektet var, at de bedste løsninger skulle være forankret lokalt. Endvidere skulle viden og kompetenceudvikling implementeres i de daglige arbejdsgange.
Erfaringerne fra Fremfærd Ældres projekt viser, at det afgørende brændstof i forandringsprocesserne på demensområdet er engagement og tillid. Det er vigtigt at alle medarbejdere inddrages, og at ledelsen tør gå forrest og sætte sig selv i spil. Derudover vurderes det, at det er vigtigt, at medarbejderne der arbejder med borgerne til dagligt, selv kan definere hvad den enkelte behov er. Ved hjælp af viden om hinanden og om demens, vil man kunne bevare sindet hos den demente længst muligt.